Juan Familia-Castillo in actie tegen Tsjechië-19 Orange Pictures

Oranje-belofte Familia-Castillo zoekt via Chelsea zijn weg naar de top

time icon

Hij is 18 jaar, een linksback, linksbenig, is aanvallend ingesteld en weet met regelmaat te scoren. Toch heeft de naam Juan Familia-Castillo nog geen bekende klank in de Nederlandse voetbalwereld. Maar dat zou weleens snel kunnen veranderen.

De geboren Amsterdammer met Dominicaanse roots staat onder contract bij Chelsea en maakt sinds kort deel uit van het Nederlands elftal onder 19 jaar. "Ik kende hem nog niet zo heel goed", erkent Maarten Stekelenburg, bondscoach van Oranje-19. "Ik heb hem twee keer zien spelen bij Chelsea en was erg nieuwsgierig hoe hij het bij ons zou doen."

Op zijn zestiende naar Londen

Via de Amsterdamse velden vond Familia-Castillo zijn weg naar het topvoetbal. "Ik ben begonnen bij Zeeburgia en vervolgens naar Ajax gegaan. Tweeënhalf jaar geleden ben ik op mijn zestiende naar Engeland verhuisd, waar ik ooit in het eerste van Chelsea hoop te komen. Ik ben op zich aardig op weg", aldus de huidig speler van Chelsea-23.

Maarten Stekelenburg Pro shots

Stekelenburg is zeer te spreken over zijn linksback. "Hij is een zeer aanvallend ingestelde speler die graag wil opkomen. Ook is hij fysiek in orde en ook nog eens snel. Daarnaast heeft hij ook laten zien dat hij een doelpunt kan maken."

In het elftal van Oranje-19 treft Familia-Castillo eredivisiespelers als Kik Pierie (sc Heerenveen) en Sepp van den Berg (PEC Zwolle). Zij zijn reeds actief op het hoogste niveau, terwijl hij zelf nog in het hoogste jeugdelftal van Chelsea speelt. "Natuurlijk is het mooi om nu al in de eredivisie te spelen, maar vroeg erbij zijn betekent niet automatisch dat je ook beter bent", klinkt het zelfverzekerd.

Voer voor discussie

"Ik heb puur gekeken waar ik mij het beste kan ontwikkelen en dat is in Engeland. Het tempo in Engeland is een stuk hoger dan in Nederland en daarnaast is Chelsea een van de grootste clubs van Engeland."

Bondscoach Stekelenburg onderkent dat de competitie waarin Familia-Castillo uitkomt van een alleszins acceptabel niveau is. "Ik denk dat je het niveau van Chelsea-23 kan vergelijken met de eerste divisie. Het is een sterke competitie. Eén of twee keer per jaar gaan we daar naartoe om die spelers te volgen. Uiteraard hebben we ook telefonisch contact en zijn er tegenwoordig genoeg beelden te vinden."

Oranje onder 19 Orange Pictures

Spelers die op jonge leeftijd al naar het buitenland vertrekken: het is voer voor discussie in Nederlandse voetbalkringen. Familia-Castillo trekt zich er weinig van aan en kiest zijn eigen pad. "Tuurlijk is het geld en alles wat erbij komt kijken mooi, maar ik heb alleen voor het voetbal gekozen."

Andere omgeving

Stekelenburg merkt dat hij steeds meer talenten moet selecteren die in het buitenland actief zijn. "Ik denk dat het het beste is voor spelers om in Nederland te zijn. Maar je kan de ene situatie niet vergelijken met de andere. Voor sommige spelers is het juist goed om in een andere omgeving te spelen. Je kan dus niet in het algemeen zeggen of zo'n stap slecht is."

Familia-Castillo gaat voorlopig voor een plek in het eerste van Chelsea. "En mocht die stap nog te groot zijn, dan zal ik eerst verhuurd worden. Zo hoop ik er dichterbij te komen."

STER Reclame