NOS

Wijnboeren hopen op een topjaar van wijn van Nederlandse bodem. Door de warme zomer hebben de druiven het goed gedaan en ondernemers verwachten dan ook goede oogsten. "De druiven zijn eigenlijk onbeschadigd, ondanks de droogte", zegt wijnboer Elma Middel.

Volgens Middel hebben de warme zomermaanden een positief effect gehad op de druiven op haar wijngaard. En dat wordt bevestigd door de oogst. Middel: "Dit is echt overweldigend. En het is veel meer dan de metingen die we tot nu toe hadden gedaan."

Middel begon haar wijngaard Hof van 't Hogeland in het Groningse Mensingeweer vijf jaar geleden. Haar boerderij was door aardbevingsschade onverkoopbaar. "Ik heb hier in 2013 tweeduizend wijnstokken opgezet, om daar wijn van te laten maken. En daarmee tijdens mijn pensioen het onderhoud van de boerderij te kunnen blijven betalen."

Kijk hier naar een reportage van de wijnoogst van wijngaard Hof van 't Hogeland:

Een goed wijnjaar in Groningen

Middel rekent dus op een topjaar, al gaat het met druiven nog altijd om de balans tussen zuur en zoet. Maar Middel is er inmiddels zeker van: "Dit wordt een supergoede wijn. Daar heb ik alle vertrouwen in."

De Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) is wel nog wat voorzichtiger, omdat nu de eerste vroegrijpe druivensoorten pas worden geoogst.

Eind september

"Wat belangrijk is bij het oogsten dat het suikergehalte, de zuurgraad en het aroma in balans zijn", zegt Simon Crone van de VNWP. "Suiker gaat in veel gevallen goed, omdat de zon flink heeft geschenen. Maar de zuurgraad in de druiven neemt door de relatief zachte nachten af. En door de droge zomer zijn er weinig mineralen in de druiven opgenomen, dus dat is niet goed voor het aroma."

De VNWP verwacht dat pas eind september te zeggen is of er sprake is van een topjaar, want dan is het merendeel van de druiven in Nederland geplukt.

STER reclame