Migranten op een boot bij Spanje /

Na een lange lome zomerslaap loopt Brussel zich weer warm voor het nieuwe seizoen. Maar de grote problemen in Europa hebben geen rekening gehouden met vakantieperiodes.

Om te beginnen zijn er nog steeds veel mensen die grote bedragen betalen om in Noord-Afrika in een bootje te kunnen stappen om via de Middellandse zee naar Europa te varen. Om te ontkomen aan oorlog en vervolging, of aan een uitzichtloze situatie van werkloosheid en armoede.

De aantallen zijn deze zomer drastisch lager dan een paar jaar geleden. Maar de onenigheid over hoe en waar de migranten opgevangen moeten worden, is gebleven. Er zal dit najaar door de 28 regeringsleiders nogmaals over een oplossing gesproken worden. Maar een echte oplossing, die zowel de migranten als de cohesie binnen de EU ten goede zal komen, ligt niet gelijk voor de hand.

De migratieproblematiek, brexit en het vrije verkeer zijn ook de onderwerpen van Europa deze week. Bekijk de aflevering hieronder:

Europa deze week: immigratie en brexit

Ook brexit is zo'n slepend dossier, waar wel hard aan wordt gewerkt, maar waar nog geen goede regeling voor in zicht is. De EU en de Britse regering bleven de afgelopen maanden fundamenteel van mening verschillen over een aantal belangrijke bepalingen van het uittredingsverdrag. Zo willen de Britten wel vrij verkeer van goederen maar niet van personen. En dat kan niet, zegt EU-onderhandelaar Barnier.

Het grootste probleem lijkt te liggen binnen de Britse Conservatieve Partij. Met wat voor voorstellen premier May ook komt, er is altijd een grote groep binnen haar Lagerhuisfractie, die het er oneens mee is. En daarmee is de verdeeldheid binnen de Conservatieve partij ook de komende maanden in feite een probleem voor heel Europa.

STER reclame