De militaire parade in Pyongyang
NOS Nieuws

Pyongyang laat nieuwste raketten thuis bij parade

Bij een militaire parade ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Noord-Koreaanse volksrepubliek waren de meest geavanceerde raketten opvallend afwezig. Er was, in tegenstelling tot andere jaren, wél veel aandacht voor de bijdrage die burgers leveren aan de versteviging van de binnenlandse economie.

Partijleider Kim Jong-un woonde de parade bij, maar liet de feestrede over aan de voorzitter van het parlement. Ook die legde de nadruk op de economische en niet op de nucleaire verworvenheden van het land. Gasten uit bevriende landen, zoals de Chinese parlementsvoorzitter Li Zhanshu, waren ook bij de feestelijkheden in de hoofdstad Pyongyang.

Na lange rijen militairen en militaire voertuigen trokken verpleegsters en bouwvakkers langs het balkon met de hoge gasten en zwaaiden met kleurige vlaggen:

Militaire parade in Pyongyang

Het besluit om minder te pronken met de nieuwste raketten die met een kernlading kunnen worden uitgerust, heeft waarschijnlijk te maken met de gevoelige gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea en de VS. Tijdens een top tussen president Trump en Kim Jong-un, afgelopen juni, toonde Kim zich bereid om te werken aan nucleaire ontspanning, maar sindsdien zijn er tekenen die op het tegengestelde wijzen.

Eind juli beweerden Amerikaanse overheidsfunctionarissen op basis van satellietbeelden dat Noord-Korea nog steeds werkt aan intercontinentale raketten die de VS kunnen bereiken. En ook de internationale atoomwaakhond IAEA sprak vorige maand zijn "ernstige bezorgdheid" uit over de situatie in Noord-Korea, omdat er geen aanwijzingen zijn dat het land is gestopt met zijn atoomprogramma. IAEA-inspecteurs worden niet toegelaten op nucleaire locaties in Noord-Korea.

In een toespraak bevestigde Kim vrijdag nochtans dat hij wil dat het hele Koreaanse schiereiland kernwapenvrij wordt. Hij wees erop dat Pyongyang de eerste stappen heeft gezet en dat nu de VS en het zuiden aan de beurt zijn. Binnenkort treffen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in elkaar in Pyongyang om te overleggen over de impasse.

Voor het eerst na een pauze van vijf jaar vinden in Noord-Korea vanaf vandaag weer de massale Arirang-spelen plaats. Ook in dit spektakel, met dansevenementen waaraan tienduizenden mensen deelnemen, wordt de nadruk gelegd op economische thema's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl