Hassan indrukwekkend bij Continental Cup Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Sifan Hassan heeft zaterdag op de eerste dag van de strijd om de IAAF Continental Cup grote indruk gemaakt op de 3.000 meter. De Europees kampioene op de 5.000 meter won in Ostrava voor team Europa de drie kilometer in 8.27,50, een Nederlands record.

Met die tijd bleef Hassan ruim onder haar eigen oude toptijd van 8.29,38 uit 2014. Ze was al eens sneller dan dat record, vorig jaar bij de Diamond League in Birmingham met 8.28,90. De aanvraag om die tijd als nationaal record aan te merken, is nog niet verwerkt.

De Nederlandse atlete nam zaterdag in de laatste kilometer het initiatief. Anderhalve ronde voor het einde had ze al een klein gat geslagen. In de laatste vierhonderd meter zette ze haar Afrikaanse concurrentes Senbere Teferi (Ethiopië, tweede) en Hellen Obiri (Kenia, derde) op grote achterstand.

Schippers vierde

Dafne Schippers liep voor het team van Europa naar de vierde plaats op de 100 meter. De Nederlandse atlete finishte in 11,23 seconden. De winst was voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, die Afrika aan de zege hielp in 11,14.

Ta Lou versloeg Europees kampioene Dina Asher-Smith, die uitkwam op 11,16 seconden. De Amerikaanse Jenna Prandini was als nummer drie (11,21) net iets sneller dan Schippers, die zondag ook nog uitkomt op de 200 meter.

De Witte ook net naast podium

Lisanne de Witte lukte het niet om in de topdrie te eindigen op de 400 meter. De nummer drie van de laatste Europese kampioenschappen zag de winst naar Salwa Eid Naser uit Bahrein gaan in 49,32 seconden. Caster Semenya, wereldkampioene op de 800 meter, finishte voor Afrika als tweede in 49,62 (Zuid-Afrikaans record).

De Witte moest het in de strijd om de derde plaats uiteindelijk afleggen tegen de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson. De Nederlandse recordhoudster werd vierde in 51,51 seconden.

Martina vijfde

Churandy Martina vertegenwoordigde Europa met wereldkampioen Ramil Guliyev op de 200 meter. De Nederlandse recordhouder finishte als vijfde in 20,68 seconden. De winst ging naar de Panamees Alonso Edward in 20,19. Hij troefde verrassend Guliyev af, die als tweede finishte in 20,28.

Martina zou in Ostrava aanvankelijk alleen op zondag op de 100 meter in actie komen, maar verving zaterdag de geblesseerde Brit Nathaneel Blake op de dubbele afstand.

De Continental Cup wordt eens in de vier jaar georganiseerd door de internationale atletiekfederatie IAAF. In Ostrava nemen de vier teams van Europa, Afrika, Noord- Zuid- en Midden-Amerika en Azië/Oceanië het tegen elkaar op in 37 onderdelen. De teams mogen op elk onderdeel (behalve de estafettes) twee atleten inzetten.

Amerika gaat na de eerste dag aan de leiding. Na 19 van de 37 onderdelen hebben de Amerikanen met een totaal van 135 punten twaalf punten voorsprong op Europa.

STER reclame