Vincent Kompany
NOS Voetbal

'De grote vraag in België: wie nemen het over, wie komen erbij?'

Als het op twee na beste voetballand ter wereld betreden de spelers van België vanavond het veld op Hampden Park. In Glasgow spelen de Rode Duivels een oefenduel met Schotland, 56 dagen na de gewonnen troostfinale (2-0) tegen Engeland op het WK.

Veel is er in de tussentijd niet veranderd bij onze zuiderburen. En dat wordt gezien als een goed teken. De verwachting is dat de beste generatie Belgische voetballers nog minstens twee jaar een team zal vormen. Als dat lukt, behoren ze automatisch tot een van de titelfavorieten op het EK van 2020.

"Het komende EK wordt in België gezien als de laatste kans op een titel. Daarna ga je waarschijnlijk nooit meer zo'n sterke generatie bij elkaar krijgen", zegt Tom Boudeweel, voetbalcommentator voor de VRT.

België verovert brons op het WK 2018

De historische bronzen medaille op het wereldkampioenschap werd uitbundig gevierd op een volle markt in Brussel. De prestatie was behalve groots ook uniek. Maar tegelijkertijd een gemiste kans. Als België ooit wereldkampioen kon worden, was het wel in Rusland.

"Het komende EK zullen we nog met dezelfde groep doen, maar de vraag daarna is: wie nemen het over? Wie komen erbij? We hebben wel wat talenten, maar de stap van talent naar basisspeler in de nationale ploeg is nog altijd een heel grote", vertelt Boudeweel, vaste watcher van België op het afgelopen WK.

Jan Vertonghen

Boudeweel vreest voor de periode van de Rode Duivels over drie, vier jaar. "Daarom heb ik ook nooit de draak gestoken met wat er in Nederland is gebeurd. Kleine landen als wij zijn altijd afhankelijk van generaties. Dat komt in golfbewegingen."

De commentator heeft vooral zijn bedenkingen over de verdediging. "Daarin zitten we heel dun. Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld - dat zijn vooral dertigers die na het EK, vrees ik, zullen stoppen."

Voor het duel met de Schotten heeft bondscoach Roberto Martínez vier debutanten opgeroepen. Dat komt mede door de blessures van Kevin De Bruyne en Adnan Januzaj. Verder zie je zelden nieuwe gezichten bij het nationale elftal. Vooral voor spelers uit de Belgische competitie is het moeilijk een echte kans te krijgen.

"Zij beseffen dat ze moeilijk een plekje kunnen bemachtigen in een team dat al langer bij elkaar speelt en een soort vriendengroep is geworden. Je komt er dan gewoon heel moeilijk bij", aldus Boudeweel.

Eden Hazard

België is net als Nederland ingedeeld in divisie A in de Nations League en speelt tegen IJsland (dinsdag 11 september) en Zwitserland (vrijdag 12 oktober). "Het zou voor ons geen probleem moeten zijn om in deze groep als eerste te eindigen."

Een paar dagen na de eerste duels om de Nations League oefenen Oranje en België tegen elkaar. De Derby der Lage Landen staat gepland op dinsdag 16 oktober in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl