Washington wil weten: whodunit?
In Washington D.C. wordt een levensecht potje Cluedo gespeeld. Journalisten, analisten en deskundigen zoeken naar aanwijzingen: iedereen wil weten wie de schrijver is van de brief die The New York Times publiceerde onder de titel: "I Am Part of the Resistance Inside the Trump Administration".
De eerste mensen uit de directe kring van de president ontkennen erachter te zitten. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo doet dat vanuit New Delhi en vicepresident Mike Pence laat zijn woordvoerder een ontkenning twitteren.
Niemand wil iets te maken hebben met het anonieme opiniestuk waarin een medewerker van Trump de vuile was buiten hangt. "Veel senior officials in het kabinet werken ijverig van binnenuit om delen van Trumps agenda en zijn ergste neigingen te frustreren", staat erin. "Ik kan het weten. Ik ben een van hen."
WTF: Wie schreef dat stuk?
New York Times-journalist Michael S. Schmidt kreeg zelfs een sms'je van zijn moeder: "WTF! Wie schreef dat opiniestuk? Je kunt het mij wel vertellen", schrijft ze. Maar, de journalist weet het zelf ook niet, want zelfs de nieuwsafdeling van The New York Times - naar verluidt inclusief hoofdredacteur Dean Baquet - is buiten de publicatie gehouden. De opinie-redactie van de krant is altijd al strikt gescheiden van de nieuwsredactie.
"Dus eigenlijk moeten Times-verslaggevers nu proberen te achterhalen wat de identiteit van de auteur is, terwijl onze collega's van de opinie-afdeling hebben gezworen zijn anonimiteit te beschermen?", twittert New York Times-verslaggever Jodi Kantor.
Een aantal details is belangrijk in de zoektocht naar de identiteit van de schrijver. Zo is de anonieme brievenschrijver volgens de krant 'een hooggeplaatste regeringsmedewerker'. Dat betekent dat het iedereen kan zijn die veel in het Witte Huis komt; de kabinetsmedewerker, de minister van Buitenlandse Zaken of bijvoorbeeld iemand uit de Nationale Veiligheidsraad.
Veel politieke kenners denken dat het iemand is die uit het Republikeinse establishment komt. De brievenschrijver roemt de conservatieve successen, zoals belastinghervormingen en zet de onlangs overleden senator John McCain, die overhoop lag met de president, neer als held.
"Maar het is een grote gok", zegt correspondent Wouter Zwart. "Iedereen wordt genoemd en we weten absoluut niet wie het is."
13 hoofdverdachten
De Amerikaanse nieuwszender CNN doet toch een poging en zet een lijst met dertien 'hoofdverdachten' online. Daarin komen de namen voorbij van medewerkers van wie bijvoorbeeld bekend is dat ze binnenkort opstappen of dat van plan zijn (jurist Don McGahn en minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen), en mensen die een slechte band hebben met de president, zoals Jeff Sessions.
Of was het misschien toch Mike Pence, die stiekem aan de stoelpoten van zijn baas zaagt? "In het openbaar glimlacht hij, geeft hij knikjes en houdt hij zijn mond", schrijft CNN. "Hij is ambitieus en wil zonder twijfel president worden." Of is het toch VN-ambassadeur Nikki Haley? Zij is kritisch op de manier waarop Trump met Rusland omgaat. De brievenschrijver is dat ook.
En dan komen er nog opties voorbij die voornamelijk thuishoren in het script van een soap: Javanka wordt genoemd (een combinatie van dochter Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner") en Trumps vrouw Melania.
De Britse BBC gaat ervan uit dat de schrijver iemand is die zich bezig houdt met buitenlandse zaken "vanwege de focus in de brief op internationale betrekkingen."
'Lodestar'
Ook taalkundigen hebben de volle aandacht voor het opiniestuk en pluizen het uit om op basis van taalgebruik een profiel van de schrijver te maken.
Het opvallendste aanknopingspunt dat voorbijkomt is het woord 'lodestar'. Het betekent zoiets als Poolster, een ster die je leidt. Het is een woord dat door bijna niemand meer wordt gebruikt, behalve door... vice-president Mike Pence. Dat maakt hem verdacht. Of probeert de schrijver hem juist verdacht te maken?
Dankzij 'Lodestar' doet Pence het goed bij wedkantoren over de hele wereld, want niet alleen bij de koffieautomaat worden wedjes gelegd.
Wedkantoor MyBookie uit Costa Rica publiceerde een lijst met zeventien namen. Mike Pence voert de lijst aan en verder komen onder andere minister van Onderwijs Betsy Devos, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Defensie Jim Mattis voorbij. Al denken de meeste gokkers dat het iemand is die (nog) niet wordt genoemd.
Het Canadese wedkantoor Bovada publiceerde ook een namenlijstje, daar kan de echte waaghals zelfs geld op Trump zélf zetten.
Ook in het Witte Huis is de klopjacht op de mol begonnen. Ze zouden zich focussen op een stuk of zes mensen en denken dat het iemand is die niet in het Witte Huis werkt.
"Trump vergelijkt dit met hoogverraad". zegt correspondent Wouter Zwart. "De zoektocht naar de auteur is nu echt begonnen."