Blauwhelmen patrouilleren in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba
NOS Nieuws

Daders brute verkrachting hotel Zuid-Sudan veroordeeld

De militaire rechtbank in Zuid-Sudan heeft celstraffen opgelegd aan tien militairen voor hun rol bij de gewelddadige aanval op een hotel in de hoofdstad Juba in 2016. Daarbij werden dertig buitenlandse hulpverleners mishandeld en bruut verkracht en kwam een lokale journalist om.

De rechtbank veroordeelde de overheid van Zuid-Sudan tot het betalen van een schadevergoeding. Ieder slachtoffer van verkrachting ontvangt zo'n 4000 dollar. De nabestaanden van de omgekomen journalist krijgen 51 dieren voor hun veestapel.

Eén verdachte van de aanval is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Bekijk hier een reconstructie van de aanval op het Hotel Terrain, waar veel buitenlandse hulpverleners logeerden:

Aanval op hotel Terrain

De aanval op het Hotel Terrain vond plaats tijdens dagenlange gevechten tussen strijders van president Salva Kiir en strijders van de vroegere vice-president Riek Machar.

Militairen van het Zuid-Sudanese leger vielen het hotel binnen en gedroegen zich als beesten, zo bleek uit een reconstructie van de VN. Een soldaat richtte bijvoorbeeld zijn kalasjnikov op een hulpverleenster en gaf haar een keuze: "Of je hebt seks met mij of je wordt door alle mannen hier verkracht en we schieten je daarna door je hoofd."

Ze zei dat ze aan het eind van de avond door vijftien mannen was misbruikt.

De gewelddadige actie duurde meerdere uren en niemand greep in. Ook de blauwhelmen niet die vlakbij in een VN-kamp zaten, maar wanhopige sms'jes en mails vanuit het hotel negeerden. Na het vernietigende VN-rapport werd de commandant van de missie vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl