Alleen Sneijder zag de emotie van Bert Maalderink
Toen Wesley Sneijder op Koninginnedag 2003 zijn debuut in Oranje maakte, was Bert Maalderink nog maar net de vaste NOS-verslaggever bij het Nederlands elftal. Samen gingen ze van toernooi naar toernooi. Dat Sneijder nu afscheid neemt, betekent ook voor Maalderink een einde van een tijdperk.
"Het is ongelooflijk dat Nederland zo'n voetballer heeft gehad", zegt Maalderink. "Hij was de aanjager van een heel sterke generatie. Zo'n generatie hebben we misschien nooit gehad en zullen we nooit meer krijgen. Als zulke spelers er zijn, neem je het voor kennisgeving aan, maar als ze weg zijn, besef je pas hoe goed ze waren."
'Leuker wordt het niet meer'
"Ook voor mezelf is het bijzonder om deze periode van het Nederlands voetbal te hebben meegemaakt", gaat de NOS-verslaggever verder. "Leuker wordt het niet meer."
Talloze interviews deed Maalderink rondom Oranje met Sneijder.
"Alleen maar goede interviews...", zegt Maalderink. "Dat lag natuurlijk aan mij, haha, maar ook aan hem. Samen met Sven Kramer is Sneijder voor mij de prettigste sporter om te interviewen. Hij staat nooit op de rem en heeft geen dubbele agenda. Sneijder is vanaf het begin heel open. Ook voordat hij heel groot was. Hij zegt gewoon wat hij vindt."
'Sneijder heeft overal oog voor'
Het mooiste moment van Maalderink met Sneijder vond plaats na de 2-1 zege op Brazilië in de kwartfinales van het WK in Zuid-Afrika, maar niet voor de camera. Oranje had zich na een kansloze eerste helft door twee goals van Sneijder en een wederopstanding in de tweede helft geplaatst voor de halve finales.
"Iedereen was na afloop zó blij", aldus Maalderink. "Spelers buitelden over elkaar van vreugde. Als je zulke blije mensen ziet, kan je zelf ook ontroerd raken. Ik had bijna tranen in de ogen. En toen moest ik op het veld een interview met Sneijder doen..."
"Tijdens het interview was er voor de kijker geen spoor van emotie te merken", gaat Maalderink verder. "Maar zo'n twintig minuten later kom ik Sneijder tegen in de catacomben. 'Ik heb je betrapt op een moment van emotie, Bert', zei hij. Hij had het gezien. Vond ik grappig. Al had ik natuurlijk liever gehad dat hij dat tijdens het interview had gezegd. Sneijder heeft overal oog voor. Voor mezelf was dat het leukste moment met hem."
Een interview weigeren, zoals Robin van Persie deed in 2012 op het EK, toen die vanwege zijn transfer van Arsenal naar Manchester United niet met de pers sprak, is volgens Maalderink bij Sneijder ondenkbaar. "Hij staat je altijd te woord."
Ook toen Louis van Gaal hem in 2013 tijdens de trip naar Azië de aanvoerdersband ontnam, gaf Sneijder voor de camera tekst en uitleg. "Sneijder was in zijn eergevoel aangetast en besloot zich terug te vechten. Daarmee was de basis voor het succes in 2014 gelegd. Maar het had heel anders kunnen uitpakken. Sneijder had ook kunnen vertrekken."
'Ouderwetse voetbalhumor'
Tijdens een boottocht in Sydney in 2009 was Maalderink getuige van een staaltje voetbalhumor van Sneijder. "Kijk Piet", zei Sneijder tegen reservekeeper Piet Velthuizen, wijzend naar een hoog gebouw. "Daar staat de Eiffeltoren." Velthuizen knikte begrijpend. "Ja, mooi."
"Sneijder is wel van het leedvermaak, maar niet op een gemene manier", aldus Maalderink. "De ouderwetse voetbalhumor. Niet meer echt van deze tijd. Zie ik Memphis Depay niet meer doen. In de groep van het WK van 1974 zou hij wat dat betreft niet hebben misstaan. Als hij mijn collega zou zijn op een verzekeringskantoor zou ik me de hele dag kapot lachen. Dat de collega die iedere dag zijn broodzakje opent, moet oppassen dat er niet een laagje stront op de boterham zit."
Vorig jaar werd duidelijk dat Wesley Sneijder hard op weg was om het record van Edwin van der Sar (130 interlands) te verbreken en Maalderink merkte dat Sneijder daar toch meer mee bezig was dan hij vertelde. "Hij was er heel erg mee bezig en reisde niet voor niets van hot naar her voor een interland. Daar was hem veel aan gelegen en het is hem gelukt."