Kei Nishikori AFP

Nishikori maakt Japans grandslamfeestje bij US Open compleet

time icon

In navolging van zijn landgenote Naomi Osaka bij de vrouwen heeft ook Kei Nishikori zich op de US Open geplaatst voor de halve finales. De Japanner zette Marin Cilic in iets meer dan vier uur met 2-6, 6-4, 7-6 (5), 4-6, 6-4 opzij.

Het is de derde keer dat Nishikori zich in New York bij de laatste vier speelt, maar de eerste keer dat Japan op een grandslamtoernooi zowel bij de mannen als vrouwen vertegenwoordigd is in de halve finales.

Voor Cilic was er tot halverwege de tweede set geen vuiltje aan de lucht. De als zevende geplaatste Kroaat leidde in de tweede set met 4-2 toen hij opeens fout op fout begon te stapelen. Nishikori profiteerde gretig en won twee sets op rij.

Als vanouds

Cilic, die in 2014 de titel greep in New York door Nishikori in de finale te kloppen, serveerde in de vierde set weer als vanouds. Het leverde setwinst op, maar in de vijfde set verschenen opnieuw haperingen in het spel van de Kroaat.

Daarin kwam hij nog wel terug van 1-3 tot 4-4, maar na een paar slordige gespeelde punten werd een volgende break op 4-5 hem fataal.

Marin Cilic AFP

In de halve finales stuit de 28-jarige Nishikori, die op de drie andere grandslamtoernooien nog nooit de laatste vier haalde, op de winnaar van de partij tussen tweevoudig US Open-winnaar Novak Djokovic en Roger Federer-bedwinger John Millman.

STER Reclame