NOS Nieuws

'Deze schetsen van Rubens zijn veel dynamischer dan zijn schilderijen'

In het Boijmans van Beuningen in Rotterdam is vanaf zaterdag de tentoonstelling Pure Rubens te zien. Het is het grootste overzicht van Rubens' olieverfschetsen in ons land in 65 jaar. "Dit is heel bijzonder", zegt conservator Friso Lammertse. "Ik ben dol op deze schetsen."

De tentoonstelling is met 65 olieverfschetsen en 30 tekeningen erg uitgebreid. De verzameling die Boijmans van Beuningen bezit, is uniek voor Nederland en behoort tot de beste ter wereld.

"Er gaat altijd iets verloren bij die grote schilderijen", zegt Lammertse. "Deze werken zijn zo snel en veel dynamischer. De vaart die hij in die schilderijen wilde houden, blijft in de schetsen veel beter bewaard, want als je alles heel precies schildert, wordt het heel stijf."

In onderstaande video toont verslaggever Peer Ulijn de indrukwekkende schetsen van Rubens:

'Het is idioot mooi eigenlijk voor een schets'

Rubens was 400 jaar geleden een van de eersten in de kunstgeschiedenis die olieverfschetsen ging maken. De Vlaamse schilder gebruikte ze als voorstudie en instructiemateriaal. Want veel van zijn schilderijen zijn door anderen gemaakt. "Die olieverfschetsen maakte hij echt zelf. Ik denk dat hij dat binnen een paar uurtjes deed." Door anderen daarna aan het werk te zetten, kon hij enorm veel schilderijen produceren.

"Dan hielpen soms wel twintig assistenten om die grote werken te maken", zegt Lammertse. "In wezen was het een soort schilderijenfabriek."

"Er bestaan nog steeds 1500 schilderijen van hem. Van Vermeer zijn er 36. Van Rembrandt 300", zegt de conservator. "En ter vergelijking: het grootste schilderij van Rembrandt is De Nachtwacht. Voor Rubens is dat een middenmaatje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl