NOS NieuwsAangepast

Giftige chroom-6-verf in meerdere overheidsgebouwen

Verf met het kankerverwekkende chroom-6 is in meerdere Nederlandse overheidsgebouwen gebruikt. Minister Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken hebben dat bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief wordt niet duidelijk gemaakt om welke en hoeveel gebouwen het gaat. Het personeel dat mogelijk in aanraking is gekomen met de verf, is ingelicht.

Het gaat om personeel bij Rijkswaterstaat, de Dienst Justitiële Inrichtingen, Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf. Bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt gekeken of "op hun terrein extra maatregelen nodig zijn", zo staat in de brief. Ook worden ProRail en de NS genoemd.

Verbouwers

Een lijst met gebouwen is er niet, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. De brief is bedoeld om verbouwers in zo'n overheidsgebouw erop te attenderen dat de kans bestaat dat er chroom-6 is gebruikt. "We weten niet precies waar het is gebruikt. Het is mogelijk; dan moet er onderzoek gedaan worden en bij werkzaamheden extra beschermende kleding worden gedragen."

Defensie heeft zijn vastgoed laten onderzoeken omdat in november vorig jaar chroom-6 op vliegbasis Soesterberg werd gevonden. Dat bracht aan het licht dat de kankerverwekkende verf in meer Defensie-gebouwen is gebruikt. Het aantal is onbekend; een woordvoerder van Defensie zegt dat daar "geen peil op is te trekken".

Defensie heeft de andere ministeries ingelicht, waarna volgens Bruins is gebleken dat "in vastgoed van diverse diensten chroom-6 is aangetroffen". Hij benadrukt dat de Rijksoverheid een grote werkgever is met verschillende uitvoerende diensten.

Plastic

Chroom-6 is een onderdeel van roestwerende verf en kan verwerkt worden in hout, verf en plastic. Het kan ook in bouwmateriaal zitten als deklaag of in geïmpregneerd hout. In de brief wordt benadrukt dat chroom-6 een gezondheidsrisico vormt als de werknemer zonder afdoende bescherming blootgesteld wordt bij onderhoudswerkzaamheden.

Minister Bruins verwijst mensen die denken te zijn blootgesteld aan chroom-6 naar het informatiepunt informatiepuntchroom6.nl.

Eerder werd bekend dat personeel van het ministerie van Defensie jarenlang onder onveilige omstandigheden met chroom-6-verf werkte. Dat gebeurde in opslag- en onderhoudsdepots van de NAVO. Tientallen mensen werden ernstig ziek.

Defensie bood onlangs excuses aan voor de kwestie. Slachtoffers en hun nabestaanden krijgen een schadevergoeding aangeboden die varieert van 5000 tot 40.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl