Shorttracker Viktor An stopt ermee Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zesvoudig olympisch kampioen Viktor An stopt met shorttracken. De 32-jarige shorttracker werd als Ahn Hyun-soo geboren in Zuid-Korea en staat bekend als een van de beste shorttrackers ooit.

In 2002 was hij als tiener op de Olympische Spelen en vier jaar later vergaarde hij eeuwige roem. Hij won in Turijn drie olympische titels. Toen nog voor zijn geboorteland Zuid-Korea.

Na een conflict met de Koreaanse schaatsbond liet An zich in 2011 naturaliseren tot Rus. Hij won voor zijn nieuwe vaderland in 2014 ook drie keer olympisch goud. Hij miste de Spelen van 2010 omdat hij zich niet had gekwalificeerd en die van 2018 vanwege het Russische dopingschandaal. An mocht deze winter niet meedoen in Zuid-Korea.

Achttien wereldtitels

De succesvolste olympische shorttracker aller tijden won maar liefst achttien wereldtitels. Hij was vijf keer de beste allroundshorttracker van de wereld.

De baas van de Russische schaatsbond, Alexei Kravtsov, zei tegen persbureau Interfax: "Helaas heeft Viktor An besloten om zijn loopbaan te beëindigen en Rusland te verlaten."

Middelvinger

Viktor An was ook jarenlang de concurrent van Sjinkie Knegt.

Knegt stak begin 2014 zijn beide middelste vingers uit in de richting van An, na afloop van de estafettefinale van het EK. Die actie kwam Knegt op uitsluiting te staan. Dit jaar werd de kwestie weer opgerakeld bij de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Sjinkie Knegt uit zijn frustratie tijdens de EK van 2014 in Dresden AFP

STER reclame