Schiphol
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Aalsmeer baalt van nachtvluchten op Schiphol

De gemeente Aalsmeer heeft een brandbrief geschreven aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over nachtvluchten op de Aalsmeerbaan. Die zijn sinds zaterdag weer toegestaan. De gemeente vindt dat onacceptabel. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland gaat het hooguit om twee tot vier nachten in negen maanden.

"Veel inwoners zien het verbod op nachtvluchten als laatste moment van rust. Met deze ontheffing wordt hen de zekerheid ontnomen dat zij in elk geval 's nachts van vliegtuiglawaai verstoken zijn", schrijft de gemeente in de brandbrief.

Aalsmeer zegt veel emotionele brieven van burgers te krijgen over het besluit. De gemeente wil dat het ministerie de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) opdracht geeft de Aalsmeerbaan zo min mogelijk te gebruiken. Maar volgens de LVNL wordt de baan alleen in "zeer uitzonderlijke situaties" gebruikt.

Noodtoren

Van 1 september tot 8 juni volgend jaar wordt 's nachts de verkeerstoren van Schiphol verbouwd. Hierdoor moeten de luchtverkeersleiders in een noodtoren zitten, die volgens de LVNL weinig zicht geeft op de banen. "De Aalsmeerbaan wordt in de nacht alleen in zeer uitzonderlijke situaties ingezet, zoals meteorologische omstandigheden", meldt de LVNL aan NH Nieuws. "In de aanvraag staat dat de verwachting is maximaal twee tot vier nachten in negen maanden tijd, omdat er voldoende maatregelen zijn genomen."

Maar volgens de gemeente Aalsmeer wordt de baan het hele jaar te veel gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl