Manfred Weber
NOS Nieuws

Eerste kandidaat voor opvolging Jean-Claude Juncker meldt zich

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De eerste kandidaat om Jean-Claude Juncker op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie heeft zich gemeld. Het is de 46-jarige Duitser Manfred Weber, de huidige fractievoorzitter van de Europese Christendemocraten, op dit moment de grootste partij in het parlement. Hij heeft de steun van bondskanselier Angela Merkel.

Na de verkiezingen voor het Europees Parlement van mei volgend jaar wordt een nieuwe Europese Commissie benoemd. De vorige keer werd de voorzitter gekozen door het net gekozen parlement. Of dat deze keer opnieuw gaat gebeuren is nog de vraag, omdat ook de regeringsleiders van de diverse lidstaten een vinger in de pap willen hebben bij de benoeming van de nieuwe commissievoorzitter.

Rutte had ook geen ervaring voordat hij premier werd.

Manfred Weber

Een groot nadeel van kandidaat Weber is dat hij geen ervaring heeft als premier of minister. De Duitser, lid van de CSU in Beieren, vindt dat zelf geen nadeel. "Rutte had ook geen ervaring voordat hij premier werd, ja hij was staatssecretaris geweest en had de fractie geleid, maar niemand wist of hij het als premier goed zou doen. Maar zo werkt de democratie, je kiest leiders omdat je denkt dat ze de problemen kunnen aanpakken."

Weber wil net als Juncker dat de volgende commissie een politieke commissie wordt. Hij wil minder macht voor de Europese ambtenaren en wil de luiken in Brussel opengooien. Zo wil hij geen wazige formuleringen over onderhandelingen met Turkije, waarbij er veel voor de bühne wordt gesproken. Volgens Weber moet de volgende Europese Commissie gewoon zeggen 'we stoppen ermee'.

De kiezer verwacht van ons oplossingen, geen krachttermen.

Manfred Weber

Op die manier hoopt hij te voorkomen dat de verkiezingscampagne volgend jaar gaat over de vraag of de kiezers voor of tegen Europa zijn. Makkelijke taal wil de Beierse politicus zoveel mogelijk vermijden. Volgens Weber zijn populisten daar veel beter in. Hij speelde ook een belangrijke rol in het oplossen recent van het conflict tussen Bondskanselier Merkel en haar CSU-minister Seehofer over migratie. "We moeten geen populistische uitspraken doen. De kiezer verwacht van ons oplossingen, geen krachttermen."

Begin november stemmen de Europese Christendemocratische partijen, waaronder het CDA, over de kandidatuur van Weber. De komende dagen kunnen zich nog meer kandidaten melden.

Ook bij de andere partijen wordt nagedacht over kandidaten om Juncker op te volgen. De liberalen zijn er nog niet uit. Donderdag komen de drie liberale premiers van de Beneluxlanden en de Franse liberaal Macron bij elkaar. Dan wordt de kwestie in de marge van hun vergadering besproken. Bij de sociaal-democraten zijn veel ogen gericht op de huidige vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl