Frans van Seumeren ANP

Maandenlang heeft de leiding van FC Utrecht geprobeerd de buitenwereld te laten geloven dat er niets aan de hand was. Er was rust en duidelijkheid rond de positie van hoofdtrainer Jean-Paul de Jong. Ook al stond hij na de zomer niet meer dagelijks op het trainingsveld. Iedereen was tevreden. Aldus de clubleiding.

Vandaag kwam echter de keiharde waarheid naar buiten. Al vanaf de aanstelling van De Jong in de winterstop is het onrustig geweest rond zijn positie. Meerdere keren had de spelersgroep aangegeven niet verder te willen met de hoofdtrainer. En dus barstte deze week de bom.

'Kop houden en voetballen'

"Dit is te wijten aan een totaal gebrek aan leiderschap en visie", vindt Arno Vermeulen, commentator van de NOS. "De Jong had in zijn contract staan dat hij de opvolger zou worden van Erik ten Hag. Toen hebben de spelers al gezegd dat ze daar geen trek in hadden, maar eigenaar Frans van Seumeren heeft toen gezegd: 'Kop houden en voetballen'."

In de evaluatie deze zomer kwam opnieuw aan het licht dat er onvrede was over het functioneren van de hoofdtrainer. Toch begon Utrecht het seizoen met De Jong als eindverantwoordelijke, die op eigen verzoek zijn rol op het trainingsveld opgaf voor een rol als manager van de technische staf.

In de eerste vier wedstrijden vielen de prestaties van de Utrechters tegen, met onder meer pijnlijk puntenverlies tegen VVV-Venlo en Fortuna Sittard.

Dat clubeigenaar Frans van Seumeren en zijn rechterhand Jordy Zuidam De Jong de wacht hebben aangezegd, verbaast Vermeulen niet. "Er werd een beetje gejokt bij Utrecht."

"Dit ontslag was volkomen voorspelbaar en het zegt veel over de organisatie bij FC Utrecht", concludeert Vermeulen. "Ze zijn nu ook weer aan het lijmen. Assistenten Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys nemen het nu over, met hulp van Jelle Goes. Maar dat is geen houdbare situatie, ze zullen op zoek moeten naar een goede hoofdtrainer."

'Bosz zal het niet doen'

Een van de namen die de afgelopen maanden de revue passeerde, is die van Peter Bosz. In de winterstop had Utrecht al contact met de oud-trainer van Ajax en Dortmund. Een onhaalbare kaart, denkt Vermeulen.

"Bosz is zeer capabel maar staat nog onder contract bij Borussia Dortmund, waar hij vorig seizoen ontslagen werd. Bosz krijgt dit seizoen nog elke maand een cheque binnen van Dortmund, dus die zal de komende maanden niet staan te springen."

Nog belangrijker dan een goede hoofdtrainer is misschien wel de behoefte aan een goede algemeen directeur, denkt Vermeulen. "Eigenaar Van Seumeren trekt overal aan de touwtjes bij Utrecht, dan krijg je dus dit soort toestanden."

STER reclame