NOS NieuwsAangepast

Protest Saudi-Arabië blijft uit

In de Saudische hoofdstad Riaad is het rustig gebleven na een oproep van de oppositie om de straat op te gaan. De politie was met veel machtsvertoon aanwezig. Uiteindelijk ging er helemaal niemand de straat op.

De politie had wegen afgezet en checkpoints ingesteld om grote groepen mensen te kunnen fouilleren en voertuigen te kunnen doorzoeken.

Geïnspireerd

De protesten in Saudi-Arabië zijn tot nu toe van geringe omvang, maar activisten vormen groepen op internet om daarmee op te roepen tot meer protest, geïnspireerd door demonstraties elders in de Arabische wereld.

In het Westen zijn er vooral zorgen over mogelijke onrust op de oliemarkt. De prijs blijft oplopen. Een vat ruwe olie kost inmiddels bijna 105 dollar. Handelaren en deskundigen zijn bang dat olie nog duurder wordt als de onrust overslaat naar Saudi-Arabië.

Oosten

De demonstraties in het Arabische land zijn vooral gestoeld op de sociale ongelijkheid tussen soennieten en sjiieten. De sjiitische minderheid voelt zich onderdrukt door de soennitische regering en zegt te worden uitgesloten van sleutelposities in het leger en de regering.

Vooral in het oosten, waar veel sjiieten wonen, is het de laatste tijd onrustig. In de stad Qatif opende de politie gisteravond het vuur bij een betoging van zo'n 200 demonstranten. Drie demonstranten en één politieagent raakten daarbij gewond. De politie zou niet gericht hebben geschoten, maar de groep uiteen hebben willen drijven.

Bahrein

In buurland Bahrein zijn ook protesten aangekondigd. De oppositie wil naar het koninklijk paleis optrekken. De politie waarschuwt dat dan wordt ingegrepen.

In Koeweit gingen honderden stateloze Arabieren de straat op. Ze willen volwaardig staatsburger worden, zodat ook zij recht krijgen op onderwijs en gezondheidszorg. De politie joeg de demonstranten met traangas uiteen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl