Exit Jean-Paul de Jong bij Utrecht: 'Beter voor alle partijen'

Jean-Paul de Jong vertrekt per direct bij FC Utrecht. De club heeft het contract van de hoofdtrainer ontbonden. FC Utrecht staat op dit moment elfde op de ranglijst. Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys nemen voorlopig zijn taken waar.

Ze worden ondersteund door de oud-technisch directeur van de KNVB Jelle Goes. Hij werkt sinds begin dit jaar voor de club uit Utrecht.

Grootaandeelhouder Frans van Seumeren zegt op de site van FC Utrecht: "Het vertrouwen van de spelersgroep was bij de aanstelling van Jean-Paul broos, maar we hebben toch besloten om hem een kans te geven. Hierbij speelde, naast de ongelukkige timing van de trainerswissel, de wederzijdse loyaliteit een belangrijke rol."

Afspraak lag al

Volgens FC Utrecht was bij de aanstelling van Jean-Paul de Jong als assistent van Erik ten Hag afgesproken dat hij hoofdtrainer zou kunnen worden. Dat is ook gebeurd toen Ten Hag naar Ajax vertrok.

Directeur Voetbalzaken Jordy Zuidam was het logisch maar lastig om het clubicoon de volle verantwoordelijkheid te geven: "We zijn er volop achter gaan staan met elkaar, vanuit de kans die we hem hadden toegezegd om hoofdtrainer te zijn. Achteraf is het makkelijk concluderen dat het ons met elkaar niet is gelukt om tot een honderd procent optimale werkwijze te komen."

Jordy Zuidam zag geen kans meer op verbetering.

Volgens Van Seumeren bleek tijdens de evaluatie deze zomer dat de chemie en communicatie met spelers en staf nog steeds niet optimaal was. Daarop werd door De Jong de staf anders ingericht.

"We hadden het vertrouwen dat met een nieuwe werkverdeling binnen de technische staf een verbetering zou optreden. Een belangrijk ontwikkelpunt voor Jean-Paul was zijn communicatie met spelers en staf. Helaas bleef dat stroef gaan en hebben we nu moeten concluderen dat er te weinig progressie is."

Aanvoerder Willem Janssen noemt het jammer dat het niet gewerkt heeft met Jean-Paul de Jong, maar waardeert het dat de trainer vanochtend zelf afscheid heeft genomen van de spelers.

Willem Janssen hoopt dat nieuwe trainer wel potentie uit spelersgroep kan halen.

"Je ziet dat het hem heel veel doet, maar hij heeft ons alle succes gewenst. Het is ook zijn teleurstelling dat hij weet dat er hartstikke veel mogelijkheden zijn, maar dat het er niet uit is gekomen."

Voorlopig neemt het duo Rick Kruys en Marinus Dijkhuizen de honneurs waar. De club neemt de tijd om een opvolger te vinden aldus Jordy Zuidam.

"Het zal een trainer moeten zijn waarbij we de overtuiging hebben dat ie ons in de top vijf kan houden met de selectie die we hebben. laat duidelijk zijn dat we alle vertrouwen hebben in de selectie die we nu hebben."

Pastoor blijft op één

Snelste ontslag in een eredivisie Na speelronde
19 augustus 2013: Alex Pastoor (NEC) 3
4 september 2018: Jean-Paul de Jong (FC Utrecht) 4
30 augustus 2015: Alfred Schreuder (FC Twente) 4
31 augustus 2014: Jan de Jonge (Heracles Almelo) 4
31 augustus 2009: Trond Sollied (sc Heerenveen) 5

STER reclame