De Israelische judoka's moesten in Abu Dhabi uitkomen onder de vlag van de internationale judobond.
NOS Sport

Israëlische judoka's horen volkslied weer bij winst in Abu Dhabi

Het grandslamtoernooi van Abu Dhabi keert weer terug op de judokalender. Dat heeft de Internationale Judofederatie (IJF) laten weten.

Ruim een maand geleden maakte de bond bekend dat twee landen, de Verenigde Arabische Emiraten en Tunesië, geen grote judotoernooien meer mochten organiseren vanwege discriminerende maatregelen tegen Israëlische deelnemers.

Zo mochten de judoka's uit Israël vorig jaar in de hoofdsteden Abu Dhabi en Tunis geen nationale symbolen dragen en in Abu Dhabi werd ook hun volkslied niet gespeeld.

De internationale judobond schrijft nu op de website dat de judobond van de Emiraten in een officiële brief heeft toegezegd dat voor alle deelnemers voortaan dezelfde regels gelden. Dat betekent de Israëlische atleten weer kunnen deelnemen onder hun eigen vlag en ook hun volkslied zullen horen als een gouden medaille wordt behaald.

Of ook Tunesië de maatregelen tegen de Israëlische atleten zal verzachten is nog onduidelijk. Voorlopig gaat het toernooi in dat land niet door.

Dubbel gevoel Israël

Een aantal Israëlische judoka's nam vorige week deel aan een internationaal trainingskamp op Papendal. De bondscoach van de vrouwen, Shany Hershko, liet toen weten begrip te hebben voor de eerdere beslissing van de IJF om de toernooien aanvankelijk te schrappen, maar betreurde het ook dat het zover had moeten komen.

"We zijn sporters, wij willen vechten. Politiek zou bij de politici moeten blijven. Maar dan moet iedereen wel onder dezelfde condities kunnen deelnemen aan een toernooi. Dat gebeurde niet, dus was dit een logisch gevolg van hun handelen. Maar het is wel zonde dat het zo moest."

Shany Hershko, bondscoach van de Israëlische vrouwen op Papendal.

In Israël zelf waren gemengde reacties te horen. Niet zozeer op het besluit van de internationale bond om de toernooien van de kalender te weren, maar vanwege de beslissing van het Israëlische team om toch deel te nemen aan eerdere edities.

Hershko: "We kregen vanuit de politiek te horen dat we er niet heen moesten gaan. De strekking was: als de vlag niet mocht worden gehesen, als het volkslied niet mocht worden gespeeld, blijf dan maar weg. Er werd echt druk op ons uitgeoefend. Maar wij zeiden, wij zijn sporters, wij willen op de tatami staan."

Protest

In Abu Dhabi won de Israëliër Tal Flicker goud in de categorie tot 66 kilogram. Hij protesteerde tegen de maatregelen door heel zachtjes het Israëlische volkslied te zingen op het podium.

"Dat we medailles wonnen maakte ons heel trots", aldus Hersko. "En toen het lied van de internationale judobond werd gespeeld in plaats van ons volkslied wist iedereen toch wel dat het eigenlijk het Israëlische lied moest zijn. "

Ook Azerbeidjan, waar over ruim twee weken de WK judo worden gehouden, is een islamitisch land. Maar de deelname van Israël levert daar geen enkel probleem op. Integendeel zelfs zegt Hersko: "Ook buiten de sport, in de zakenwereld zijn er veel banden met het land. We verwachten daar geen enkel probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl