In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Actiegroep hangt spandoeken bij katholieke school vanwege moskeebezoek

Bij gebouwen van de rooms-katholieke Mariaschool in Hoorn zijn vannacht spandoeken opgehangen. Daarop staat kritiek op een gepland bezoek van de school aan een moskee in de stad.

Tussen lantaarnpalen voor de school wapperden vanochtend doeken met teksten als 'Uw kind naar jihadmoskee?', 'Ouders kom in actie' en 'Stop schooluitje moskee'.

'Boze moeder'

Op de Facebookpagina van actiegroep Rechts in Verzet staat dat het gaat om een actie op verzoek van een van de ouders. "Een boze moeder vroeg om hulp, en activisten zijn in verzet gekomen. Hoe is het mogelijk dat de Mariaschool een jihadmoskee bezoekt?"

Volgens de overkoepelende Stichting Penta, waaronder de Mariaschool valt, zijn er geen aanwijzingen dat een ouder achter de actie zit. Leerlingen van de school bezoeken gebedshuizen van uiteenlopende religies, in het kader van het verplichte onderdeel burgerschapsvorming.

Liever in gesprek

Penta-bestuurslid Hans Bouwmeester zegt tegen NH Nieuws dat hij de actie afkeurt. "Ik ga liever met mensen in gesprek", zegt hij. "Dus ik nodig de mensen die hierachter zitten van harte uit om langs te komen." Er is bij de politie melding gedaan van het protest.

De school heeft geen idee wie de spandoeken heeft opgehangen. Maar Bouwmeester vermoedt dat de actie voortkomt uit een vermelding van de school in een rapport van de Stichting Civitas Christiana. Deze organisatie, die zich zegt in te zetten voor het behoud van de Nederlandse cultuur en tradities, is tegen de verplichte schoolbezoeken aan moskeeën.

Wederzijds begrip

Burgemeester Nieuwenburg laat NH Nieuws weten dat de actievoerders de plank volledig misslaan. "Dat onderwijsinstellingen kinderen kennis bijbrengen over verschillende geloven, in de klas, of tijdens een bezoek aan een geloofshuis zelf, is juist goed. De wetenschap dat er niet één manier van denken bestaat in onze wereld kan alleen maar bijdragen aan de vorming van weldenkende jonge mensen."

"Daarbij staat deze moskee midden in de Hoornse samenleving. Dat zij de deuren wagenwijd openzetten, draagt alleen maar bij aan wederzijds begrip en het goede gesprek over geloof in onze samenleving", zegt de burgemeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl