NOS Nieuws

AH: Hamsterbollies vol plastic korrels hadden niet gemoeten

Albert Heijn heeft een beetje spijt van de actie met de zogeheten Hamsterbollies, die nu loopt. Bij besteding van 40 euro krijg je gratis twee speelballetjes, die gevuld zijn met kleine plastic korrels. Op sociale media klagen mensen over de gratis 'plastic troep' die ze krijgen.

Ook het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace zijn kritisch over de actie. "We betreuren het dat Albert Heijn onnodig plastic op de markt brengt", zegt een woordvoerder van het WNF. "Het is wereldwijd een groeiend probleem en er zijn juist allerlei initiatieven om het gebruik van plastic terug te dringen." Greenpeace sluit zich daarbij aan. "Het is een heel rare keuze van Albert Heijn in deze tijd. Ze zouden beter moeten weten", zegt een woordvoerder.

Begrip voor klachten

De supermarktketen heeft begrip voor de klachten. "Het duurzaamheidsaspect heeft onvoldoende aandacht gekregen", zegt een woordvoerder. "Met de kennis van nu zouden we op zoek zijn gegaan naar een beter alternatief met zo min mogelijk plastic."

Klanten in de winkel kunnen de ballen weigeren, maar online klanten krijgen ze ongevraagd sowieso. De actie begon vorige week maandag en loopt nog tot en met komende zondag. Hij wordt nu niet stopgezet. "Als we ze nu uit de winkel zouden halen, doen we het ook niet goed. Er zijn ook mensen die de bollies willen."

Bewuste keuze

Albert Heijn zegt dat er bewust was gekozen voor de plastic korrels. "Duurzame alternatieven als rijst, hout of zand waren minder veilig. Bijvoorbeeld vanwege mogelijke bacteriegroei bij vochtigheid en warmte. We hebben testen gedaan en de bollies met plastic inhoud zijn veilig bevonden."

De supermarktgigant zegt verder juist bezig te zijn om het aantal plastic verpakkingen te verminderen. "We willen zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame alternatieven. Natuurlijk moeten we ook met spaaracties beter nadenken over welke materialen we gebruiken. Dit is een proces, al doende leren we."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl