Minister Blok
NOS NieuwsAangepast

D66, CDA en CU willen opheldering van Blok over uitreiking Mensenrechtentulp

De coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie hebben kritiek op de uitreiking door minister Blok van de Mensenrechtentulp aan Zeid Ra'ad Al Hussein, scheidend Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. De prijs werd vanmiddag uitgereikt.

Hussein wordt ervan beschuldigd dat hij misstanden binnen de VN die door klokkenluiders aan de orde zijn gebracht, in de doofpot heeft gestopt. De Kamerleden Sjoerdsma (D66), Omtzigt (CDA) en Voordewind (CU) willen dat Hussein excuses aanbiedt voor zijn omgang met de Zweedse diplomaat Anders Kompass, die seksueel misbruik van kinderen door soldaten aan de orde stelde.

Blok schrijft in antwoord op hun Kamervragen echter dat het niet aan het kabinet is om Hussein om excuses over deze specifieke zaak te vragen. "Het besluit om de Mensenrechtentulp 2018 toe te kennen aan Zeid Ra'ad Al Hussein is gebaseerd op zijn persoonlijke betrokkenheid en zijn moedige, onafhankelijke optreden om mensenrechtenverdedigers te steunen tijdens zijn mandaat als VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van september 2014 tot en met augustus 2018."

Volgens de minister staat Zeid Ra'ad Al Hussein vanwege zijn uitgesproken en kritische houding symbool voor alle mensenrechtenverdedigers wereldwijd. De selectieprocedure van de prijs werd gedaan door de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Hivos.

Smet op het blazoen

D66'er Sjoerdsma noemt de Mensenrechtentulp een prestigieuze prijs, die bedoeld is voor mensenrechtenverdedigers die vaak hun leven hebben gewaagd om het leven van anderen beter te maken. "Dan krijg je toch een beetje een prijs met een smet op het blazoen en dat zou heel jammer zijn."

De Zweed Kompass informeerde in 2014 de Franse autoriteiten dat militairen van de Franse vredesmacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek kinderen hadden misbruikt. Hussein schorste Kompass omdat hij zonder zijn toestemming de Franse autoriteiten had ingelicht. De Zweed werd later door een VN-tribunaal in het gelijk gesteld, maar nam toch ontslag omdat Hussein weigerde excuus aan te bieden.

Zeid Ra'ad Al Hussein is een Jordaanse prins. Hij was de afgelopen vier jaar Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties in Genève en was de eerste Arabier en moslim op die post.

"Ik ben de afgelopen vier jaar bekritiseerd, vanuit alle hoeken. Dat komt bij een hoge functie als dit", zei hij vanmiddag na de uitreiking in Den Haag. Hij ziet geen reden om excuses aan te bieden.

Minister Blok prees Zeid. "Er zijn een aantal zaken op personeelsgebied, waarover klokkenluiders aan de bel hebben getrokken. We willen dat de procedures goed gaan en dat klokkenluiders goed worden behandeld. Maar Zeid wordt beloond omdat hij met moed heel veel goed werk heeft gedaan. Het is een indrukwekkende vechter voor mensenrechten en daarvoor krijgt hij deze prijs. We hebben dit soort mensen nodig en moeten hun een voetstuk geven dat ze verdienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl