NOS NieuwsAangepast

Belangrijkste museum Brazilië door brand verwoest

Het Nationale Museum van Brazilië in Rio de Janeiro is grotendeels door brand verwoest. Het museum is 200 jaar oud en daarmee het oudste wetenschappelijke instituut van het land. Medewerkers en brandweermannen hebben geprobeerd zoveel mogelijk objecten van de grootste natuurhistorische collectie van Zuid-Amerika te redden.

Tachtig brandweermannen werden ingezet om het vuur te bestrijden en tegen middernacht lokale tijd was het bijna onder controle. Aanvankelijk had de brandweer niet genoeg water, omdat de twee waterpunten die het dichtst bij het museum zaten niet werkten. Het water moest worden aangevoerd vanuit een meer in de buurt.

De brand brak uit kort na sluitingstijd. Er was niemand meer in het gebouw. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

Kijk hier naar de eerste beelden van de brand:

Het Nationaal Museum van Brazilië staat in brand

Het museum had 20 miljoen objecten in zijn collectie, waaronder veel natuurhistorische stukken, zoals skeletten van dinosauriërs en fossiele resten van de samenlevingen in Brazilië vóór de komst van Columbus, waaronder een 12.000 jaar oud menselijk skelet. Ook herbergde het mineralen en had het een grote collectie over de geschiedenis van Brazilië.

Verder lagen er Egyptische, Griekse en Romeinse voorwerpen en kunstobjecten uit de oudheid.

President Temer zegt dat tweehonderd jaar werk, onderzoek en kennis verloren zijn gegaan. Hij spreekt van een treurige dag voor alle Brazilianen.

Onderhoud

Nog voor het vuur onder controle was, werd gezegd dat het gebouw slecht onderhouden was. Door de Olympische Spelen van 2016 zou er geen geld voor onderhoud zijn uitgetrokken en zou de stad nu ook kampen met een ernstig begrotingstekort.

Ook lijken er te weinig brandwerende maatregelen te zijn genomen. Het museum sloot onlangs een overeenkomst met een investeringsbank over het installeren van sprinklers en andere brandpreventie.

Volgens de museumdirectie was er een structureel geldgebrek. "Iedereen wil nu bijdragen. We hebben nog nooit voldoende steun gehad." De burgemeester van Rio zegt dat het een nationale verplichting is om het museum opnieuw op te bouwen om de herinnering aan het nationale verleden levend te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl