Boetes voor spookrijders die file ontweken: 'Dit is levensgevaarlijk'

tijd van publicatie Aangepast

De politie heeft op de A8 bij Zaandam vannacht negen spookrijders beboet. Ze probeerden een lange file te ontwijken die door werkzaamheden en een ongeluk bij de Coentunnel was ontstaan.

De automobilisten reden de A8 op via de oprit Zaandam-Zuid, maar keerden weer om toen ze de file voor de tunnel zagen. Dat werd gezien door andere weggebruikers, die de politie belden, meldt NH Nieuws.

De politie ving de spookrijders op in een fuik en slingerde ze op de bon. Ook zijn kentekens van auto's genoteerd. De politie heeft de oprit tijdelijk afgezet.

De spookrijders werden opgevangen door de politie:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politie vangt spookrijders op

"Met die boetes willen we een helder signaal afgeven", zegt een woordvoerder van de politie. "Want dit is levensgevaarlijk."

"En we zien zulk gedrag steeds vaker. Ook dat mensen bijvoorbeeld door Rijkswaterstaat afgekruiste rijstroken toch gebruiken", aldus de woordvoerder. "Dit kan niet, want hierdoor worden andere weggebruikers in gevaar gebracht."

Hoogte

De hoogte van de boete voor de spookrijders wordt bepaald door de officier van justitie. "Die maakt een individuele afweging, waardoor het boetebedrag heel erg kan verschillen", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Gekeken wordt naar de omstandigheden en factoren, bijvoorbeeld naar de mate van opzet. "Je ziet relatief vaak dat oudere mensen soms letterlijk de weg kwijt zijn en per ongeluk spookrijden. Maar soms is het doelbewust, zoals gisteren op de A13, waarbij ook een ambulance werd gehinderd. Honderden euro's ben je als overtreder sowieso kwijt, maar de officier van justitie bepaalt uiteindelijk het bedrag."

Gisteren werden op de A13 ook spookrijders betrapt. Op een video was te zien hoe ze omkeerden in een file op de A13. In juli was het twee keer raak op de A2.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Automobilisten hinderen ambulance

Volgens de Landelijke Eenheid van de politie kunnen deze automobilisten een boete verwachten.

Dit is een artikel van

STER reclame