NASA wacht gespannen af: 'Oppy phone home'

Opportunity landde in januari 2004 op Mars NASA

NASA wacht gespannen af of de Marsrover Opportunity weer contact zal opnemen. Met een knipoog naar E.T. heeft de vluchtleiding op Twitter de smeekbede #OppyPhoneHome" gelanceerd.

Sinds 10 juni is er door een stofstorm geen contact meer geweest met het wagentje. Nu de storm is gaan liggen hoopt de ruimteorganisatie het contact te herstellen. "We zijn voorzichtig optimistisch. Opportunity heeft in het verleden ook grote uitdagingen overwonnen."

Ook NASA's jongere Marsrover Curiosity stak Opportunity een hart onder de riem. Die had zelf geen last van de stofstorm, omdat hij op kernenergie loopt.

Curiosity Rover
@MarsCuriosity
As this massive Martian dust storm clears and @NASA works to regain communication, join me in sending a postcard to @MarsRovers Opportunity: https://t.co/cmWexM51Q6 #OppyPhoneHome
6 maanden geleden

NASA had eind mei voor het eerst door dat er een enorme storm opstak op Mars. Al snel werd de hele planeet gehuld in een deken van stof, die het Opportunity onmogelijk maakte zijn zonnepanelen te gebruiken. Opportunity ging daarom automatisch een winterslaap in.

Nu de wind is gaan liggen hoopt NASA dat het wagentje weer genoeg zonlicht krijgt om automatisch op te starten. De verbinding met Mars wordt goed in de gaten gehouden en als het stof nog iets meer neerdaalt zal actief worden geprobeerd het karretje te draaien.

Garantie verlopen

Intussen houdt NASA er rekening mee dat de kou en het energiegebrek het oude wagentje fataal zijn geworden. De rover rijdt immers al sinds 2004 rond op Mars.

"Het team weet dat de garantieperiode allang overschreden is. Opportunity en zijn tweelingbroer Spirit waren ontworpen voor een missie van 90 dagen. Spirit hield het twintig keer langer uit en Opportunity gaat nu richting de zestig. Ze zijn ontworpen om 1000 meter te rijden, maar Opportunity heeft er al meer dan 45 kilometer afgelegd. We kunnen alleen maar plannen en hopen."

NASA geeft Opportunity 45 dagen om contact op te nemen voordat de conclusie getrokken wordt dat het wagentje onherstelbaar beschadigd is. Overigens blijft men daarna voor de zekerheid nog het communicatiekanaal in de gaten houden, voor het geval de rover toch weer in de lucht komt.

STER Reclame