Bono tijdens het concert een dag eerder AFP

Bono is tijdens een concert in Berlijn zijn stem kwijtgeraakt. De U2-zanger had vier nummers gezongen toen hij klachten kreeg.

Aanvankelijk kreeg het publiek te horen dat de 58-jarige zanger even rust zou nemen, maar na een half uur werd het concert helemaal afgelast, tot teleurstelling van de ongeveer 15.000 aanwezige fans.

"Het is vast geen groot probleem, maar ik moet er even iets aan doen", vertelde Bono het publiek nadat zijn klachten tijdens Beautiful Day te erg waren geworden. "Als jullie naar huis willen gaan is dat goed, dan doen we later een andere show voor jullie."

In een filmpje dat een fan op YouTube zette legde Bono het publiek uit dat hij last had van de rook op het podium. "Het is net een enorme sigaar", zegt hij met duidelijk schorre stem. "Zet alles uit. Airconditioning zal ook helpen."

"We weten niet wat er gebeurd is en zoeken medisch advies", laat de band weten in een reactie waarin ook excuses worden aangeboden. "Bono was in topvorm en had voor de show nog een prachtstem, maar na een paar nummers verloor hij zijn stem volledig."

U2 trapte vrijdag- en zaterdagavond zijn Europese Experience + Innocence tour af in Berlijn. Op 7 en 8 oktober staat Amsterdam op de agenda, thuisbasis Dublin is hekkensluiter in november. Of die data in gevaar komen is nog niet bekend.

Amsterdam

Het is overigens niet de eerste keer dat Bono tijdens een concert stemproblemen heeft. In december 1989 trad de band op in de RAI in Amsterdam tijdens de Lovetown Tour. De stem van de zanger werd tijdens dat optreden steeds zwakker en uiteindelijk werd het concert afgebroken. De kaartjes bleven gelden voor de concerten die de band een maand later gaf in Ahoy Rotterdam.

STER reclame