Max Verstappen op het circuit van Monza

Verstappen: Grand Prix van Italië in niemandsland

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Veel te traag voor Ferrari en Mercedes, veel te snel voor alle andere teams. En een teamgenoot die vanwege een motorwissel in de achterhoede moet starten. De vijfde startplek van Max Verstappen leverde bij de bookmakers weinig euro's op. De race zal volgens de 20-jarige Nederlander van hetzelfde laken een pak zijn. "Op pure snelheid gaan we niet naar voren. Ze rijden van me weg en achter me zit ook niks. Gelukkig is het een korte race. Dan kunnen we snel naar huis."

Verstappen hoopt op tumult in de beginfase van de race. "Formule 1 is altijd een beetje onvoorspelbaar. Als er voor me iets gebeurt en ze raken elkaar, dan heb je opeens een hele andere wedstrijd. We gaan het zien."

Ferrari vult in Monza de eerste rij op de grid. Veteraan Kimi Räikkönen was teamgenoot Sebastian Vettel verrassend te snel af. De kans op een incident in de eerste ronde is volgens Verstappen niet groot.

"Het is altijd dringen in die eerste bochten, maar de Ferrari's willen elkaar niet in de wielen rijden. Räikkönen zal het Vettel niet al te moeilijk maken. Ik denk dat Ferrari Kimi wel een teamorder zal geven. Bij Mercedes zal het niet anders zijn. Vettel en Hamilton vechten immers voor het kampioenschap."

Voor een podium heb ik heel veel geluk nodig. Nog meer geluk dan vorige week in Spa.

Max Verstappen over zijn kansen

Mercedes-coureur Valtteri Bottas is Verstappens voornaamste doelwit. "Hij is het hele weekend nog niet zo snel. Misschien kan ik aanhaken."

Räikkönen, Vettel en Hamilton zijn een maat te groot. "Ik hoop dat ik minder dan een seconde per ronde inlever, maar het gat zal minstens een halve seconde zijn. En voor een podium heb ik heel veel geluk nodig. Nog meer geluk dan vorige week in Spa. Dit circuit ligt ons nog slechter."

Verstappen doelt op de aard van het circuit van Monza. De 'Temple of Speed' heeft zoveel rechte stukken dat je "onderweg rustig een telefoongesprek kunt voeren".

Verstappen verwacht weinig van nieuwe Renault-motor

Verstappen rijdt de race, net als teamgenoot Daniel Ricciardo, met de nieuwste versie van de Renault-motor. Hij is gematigd tevreden over die zogenoemde spec-C-krachtbron. "We zijn nu iets sneller. Alle beetjes helpen, maar het is natuurlijk niet genoeg. Bovendien zit de tijdwinst van de motor vooral in de kwalificatie, niet in de race."

Achilleshiel is de betrouwbaarheid van de nieuwe motor. Het Renault-fabrieksteam maakt er daarom nog geen gebruik van. "Tot nu toe loopt hij gewoon. We gaan in de race wel zien hoe lang hij het uithoudt", zegt Verstappen nuchter. "Ach, dat went. Dat is al vier jaar zo. Renault weet het zelf ook niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl