NOS Nieuws

Bombardementen in Idlib verjagen Mosaab (20) niet

  • Mike Megens

    redacteur Buitenland

  • Mike Megens

    redacteur Buitenland

Na bijna acht jaar oorlog heeft de Syrische president Assad bijna heel het land weer in handen. Er is nog één provincie in het noordwesten van Syrië die zich hevig tegen een overname verzet: Idlib.

De provincie met de gelijknamige hoofdstad huist minstens honderdduizend verzetsstrijders van allerlei verschillende groeperingen en er zijn inmiddels ook honderdduizenden vluchtelingen.

De 20-jarige student Mosaab woont in Idlib en is niet van plan om te vertrekken, zelfs niet nu er weer gevechten dreigen.

Mosaab vertelt over zijn leven en hoe het getekend is door de oorlog:

Bombardementen in Idlib verjagen Mosaab niet

Het is geen toeval dat er zo veel rebellen in Idlib zitten. Assad sloot de laatste jaren deals met de rebellen. Burgers, verzetsstrijders en families stonden voor de keuze: erken de regering in Damascus, of vertrek naar Idlib. Naast alle rebellen zitten er daarom op dit moment ook zo'n 1,5 miljoen vluchtelingen.

Met steun van Rusland, de belangrijkste militaire partner van Syrië, wil Assad de regio heroveren. Gisteren maakte Rusland bekend een militaire oefening uit te voeren voor de kust van Syrië. Daaraan doen 25 schepen en 30 straaljagers mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl