Het café waar de bomaanslag plaatsvond
NOS NieuwsAangepast

Leider separatisten Oost-Oekraïne komt om bij aanslag

De leider van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne is bij een bomaanslag omgekomen een café in het centrum van de stad Donetsk. De autoriteiten van de Volksrepubliek Donetsk hebben dat bekendgemaakt.

De 42-jarige Alexandr Zachartsjenko leidde de door de separatisten uitgeroepen republiek sinds augustus 2014. Dat jaar verklaarden zij zich onafhankelijk van Oekraïne en begon de strijd met het Oekraïense leger die al aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost. De separatisten worden door Rusland gesteund.

Alexandr Zachartsjenko

Drie andere bezoekers zouden gewond zijn geraakt, onder wie de separatistische minister van Financiën Timofejev.

De separatisten zeggen dat er meerdere verdachten zijn aangehouden: "Oekraïense saboteurs" en mensen die met hen samenwerkten.

Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wijst Oekraïne als de schuldige aan. "In plaats van het akkoord van Minsk na te leven en manieren te zoeken om het conflict op te lossen, introduceert Kiev een terroristisch scenario", zei een woordvoerder.

Lafhartige daad

De Russische president Poetin spreekt van een lafhartige daad, bedoeld om de breekbare vrede in het gebied te ondermijnen. Hij zei niets over betrokkenheid van Oekraïne.

Oekraïne ontkent alle betrokkenheid. De Oekraïense veiligheidsdienst zegt dat er een conflict was tussen de separatisten en hun Russische bondgenoten en dat de aanslag op Zachartsjenko daarmee verband houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl