Leenstra stopt: 'Zeker wel moeilijk'

"Zeker wel moeilijk", noemt Marrit Leenstra haar beslissing te stoppen met schaatsen, om zich te richten op haar studie. "Ik was op het hoogtepunt van mijn carrière."

De 29-jarige Leenstra pakte begin dit jaar olympisch brons op de 1.500 meter, na jaren waarin ze door het leven ging als eeuwige nummer vier op internationale toernooien. Daarnaast pakte ze zilver op de ploegenachtervolging.

'Beste seizoen ooit'

"Afgelopen seizoen was mijn beste ooit. met het Nederlands record op de 1500 meter in Calgary en een bronzen en zilveren medaille op de Spelen. Er zat zeker nog meer in, maar ik wil ook heel graag andere dingen doen."

2017: Leenstra verbetert het Nederlands record op de 1.500 meter

Er zat zeker nog nog meer in? "Ik denk dat ik nog steeds heel goed kon zijn", legt Leenstra uit. Maar als je ook maatschappelijk carrière wilt maken, zal je er iets voor moeten doen."

"En als het echt niet bevalt kan ik altijd nog een comeback maken volgend jaar. Maar dat is niet het plan."

Als het echt niet bevalt kan ik altijd nog een comeback maken.

Marrit Leenstra

Brons hoogtepunt

Hoewel Leenstra in 2014 olympisch goud pakte op de ploegenachtervolging, noemt ze die plak niet als hét hoogtepunt van haar schaatsloopbaan.

"Ik heb heel lang toegewerkt naar die individuele medaille, daarom voelt het brons van Pyeongchang het meest bijzonder. Natuurlijk was die gouden medaille van Sotsji heel erg bijzonder, maar voor mijn gevoel heb ik voor die andere harder moeten werken."

STER reclame