Gérard Depardieu
NOS Nieuws

Acteur Gérard Depardieu beschuldigd van verkrachting

De Franse acteur Gérard Depardieu wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding. Een 22-jarige actrice, wier naam niet bekend is gemaakt, zegt dat dat de afgelopen maand is gebeurd in een van Depardieus woningen in Parijs. De twee ontmoetten elkaar bij een masterclass die de acteur gaf op een theateropleiding. Hij zou hebben beloofd haar te helpen met haar carrière. Justitie is een vooronderzoek tegen hem gestart.

"De eerste keer was naar verluid op 7 augustus, dus zo'n drie weken geleden", vertelt correspondent Frank Renout. "En de tweede keer was één week later. Opnieuw in het huis van Depardieu." Volgens Renout wordt de acteur verdacht van verkrachting en seksueel geweld.

De 69-jarige Depardieu spreekt de beschuldigingen tegen en is 'geschokt' over de aanklacht, zegt zijn advocaat. En ook zijn manager Bertrand de Labbey denkt dat. "Het is onvoorstelbaar en onmogelijk dat iemand als Depardieu, die ik goed ken, zich schuldig zou maken aan verkrachting. Mensen maken juist misbruik van zijn bekendheid", aldus De Labbey.

Russisch paspoort

De acteur is geregeld het middelpunt van rellen: zo heeft hij een goede relatie met de Russische president Poetin, die hem in 2013 de Russische nationaliteit aanbood nadat Depardieu zich in België had gevestigd. Hij deed dat omdat hij het Franse belastingstelsel onrechtvaardig vindt.

Verder kwam hij verschillende keren in opspraak vanwege alcoholmisbruik. De acteur is fervent wijnliefhebber en bezit in Frankrijk en andere landen verschillende wijnbouwbedrijven.

Hollywood

Depardieu wordt algemeen gezien als de grootste mannelijke filmster van Frankrijk. Hij speelde in zo'n 170 films en brak begin jaren 70 door met de film Les Valseuses. Hij kreeg ook voet aan de grond in Hollywood, toen hij in 1990 een Golden Globe won voor zijn rol in Green Card.

Zijn vertolking van Cyrano de Bergerac in datzelfde jaar leverde hem een Oscarnominatie op. Andere bekende films waarin hij speelde zijn Novecento, Le Dernier Métro en verschillende Asterix en Obelix-verfilmingen, waarin hij de rol van Obelix speelde.

Strauss-Kahn

Saillant is dat hij in 2014 de hoofdrol speelde in Welcome to New York, een film die is gebaseerd op de wederwaardigheden van voormalig IMF-voorzitter Dominique Strauss-Kahn. Die raakte in 2011 in de VS in een schandaal verwikkeld toen hij van verkrachting werd beschuldigd door een schoonmaakster.

Depardieus naam kan nu worden toegevoegd aan een reeks acteurs en regisseurs die zijn beschuldigd van seksueel wangedrag, sinds in oktober vorig jaar de #MeToo-beweging ontstond naar aanleiding van tientallen beschuldigingen van seksueel misbruik tegen filmproducent en Hollywoodtycoon Harvey Weinstein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl