Marc Dutroux tijdens zijn proces in 2004
NOS Nieuws

Dutroux wil spijt betuigen, ouders slachtoffers zitten er niet op te wachten

De Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux heeft "zijn" waarheid en die komt niet volledig overeen met de gerechtelijke waarheid. Zijn advocaat Bruno Dayez schrijft dat in een brief aan nabestaanden en slachtoffers en zegt dat Dutroux hun eventuele vragen wil beantwoorden.

Wat die andere waarheid precies inhoudt, wordt niet duidelijk. Dayez schrijft dat zonder Dutroux Julie, Mélissa, An en Eefje niet in "afgrijselijke omstandigheden" de dood zouden hebben gevonden. En dat Sabine en Laetitia niet zo zouden hebben hoeven lijden.

Maar hij zegt dat zijn cliënt spijt wil betuigen en benadrukt dat Dutroux een groot deel van zijn straf in strikt isolement heeft gezeten. Volgens hem zou contact niet alleen goed zijn voor de pijn van Dutroux, maar zou het ook het verdriet van de nabestaanden en slachtoffers kunnen verlichten. Dayez schrijft over "herstellende gerechtigheid".

"Het gaat totaal niet om het openrijten van wonden, maar, zij het in zeer bescheiden mate, bijdragen aan het helen ervan." Dutroux zal nooit meer uit eigen initiatief contact zoeken, schrijft de advocaat. "Maar hij staat klaar om u te beantwoorden, mocht u hem benaderen."

Wat valt er te herstellen? Niets zal mij mijn dochter teruggeven!

Jean-Denis Lejeune

De brief, met de aanhef "mevrouw, mejuffrouw, meneer", is door ouders van de slachtoffers cynisch ontvangen. "Nee meneer Dayez, ik doe niet mee aan uw spel", reageert Jean-Denis Lejeune, vader van de vermoorde Julie op Facebook. "Wat valt er te herstellen? Niets zal mij mijn dochter teruggeven!"

Een andere ouder noemde het pestgedrag en wilde de brief niet openmaken, zegt correspondent Sander van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal. "De moeder van een ander meisje vraagt zich af waarom Dutroux 23 jaar na de feiten, en na 22 jaar in de gevangenis, hiermee komt."

Dutroux wil na 25 jaar vrijkomen. Dat kan alleen als hij gratie krijgt en daarvoor is het tonen van berouw een vereiste. "Wat de ouders in feite zeggen is: 'Daar willen wij ons niet voor laten gebruiken'. Wat hen betreft blijft hij de rest van z'n leven in de cel, en dat wordt breed gedragen", zegt Van Hoorn.

De kans dat Dutroux ooit nog vrijkomt, is volgens deskundigen uitermate klein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl