NOS Nieuws

Het Haringvliet gaat open en dat heeft voor- en nadelen

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

  • Joris van de Kerkhof

    Verslaggever

Jarenlang was het Haringvliet hermetisch afgesloten van de zee, maar dat gaat binnenkort veranderen. Dan gaan de sluisdeuren een heel klein stukje open. Trekvissen kunnen er dan weer door en daardoor komen er weer meer trekvogels in het gebied.

Achttien jaar geleden nam de regering het besluit dat er in het zoete Haringvliet in Zuid-Holland ruimte moest komen voor vissen als zalm en haring.

In het begin van de jaren 70, toen in het kader van de Deltawerken de sluizen kwamen, verdwenen deze vissen uit het Haringvliet. Natuurorganisaties zijn blij dat bijvoorbeeld de zalm vanuit de zee straks weer helemaal naar de Alpen kan zwemmen om daar te paaien.

Boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten somt wat voordelen op:

'Stel je voor dat je een zeearend een vis ziet pakken uit het water'

Wanneer precies de sluizen op een kier gaan, is overigens nog niet duidelijk. Door de lage waterstand van de rivieren heeft Rijkswaterstaat het openen van de sluizen voorlopig uitgesteld.

Dat uitstel vindt Bas Roels van het Wereldnatuurfonds wel logisch. Zo is het ook afgesproken in het kierbesluit. Als het water te laag staat, gaan de sluizen niet open. Hij is daarom niet bang dat er van uitstel afstel komt.

Fuiken

Na achttien jaar geharrewar kan het besluit niet meer teruggedraaid worden. Roels vraagt de overheid wel om maatregelen te nemen tegen de fuiken die aan de andere kant van de sluis liggen. Als de sluizen uiteindelijk wel opengaan, zwemmen de vissen er nog niet doorheen, omdat ze in de fuik terechtkomen.

De samenwerkende natuurorganisaties zijn trots op het nieuwe natuurgebied. In het Haringvliet komt namelijk een eiland van zes hectare. Dat eiland wordt nu aangelegd. Grote vrachtwagens storten duizenden kilo's zand in het water.

"Straks zie je alleen maar natuur", zegt boswachter Ted Sluijter van Natuurmonumenten. Hij wil er wel vergif op innemen dat er in april volgend jaar visdieven broeden.

Kolen

Arjen Bevelander is groente- en kruidenteler in Achthuizen op Goeree-Overflakkee. Hij is voor zijn Chinese kool afhankelijk van het water uit het Haringvliet. Zoet water, want op zout water groeit die kool niet.

Hij is, net als veel collega's van hem, bang dat het openzetten van de sluizen ook nadelen heeft. Het land kan verzilten en daar zit niemand op te wachten. De zalm kan best naar de Alpen gaan zwemmen, daar hoeven de sluizen volgens hem niet voor open. Bevelander vindt dat er een goeie vistrap moet komen en dan gaat alles goed.

De natuurorganisaties zijn niet bang voor verzilting. Daar zijn volgens Bas Roels van het Wereldnatuurfonds goede afspraken over gemaakt. De zoetwaterinname is meer naar het oosten verplaatst, weg van de zoute zee. Zo kan er volgens Roels niets misgaan en wordt het Haringvliet een prachtige plek voor vogels, vissen, boeren en ook voor toeristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl