NOS Wielrennen

Rolex, Rolls-Royce of een grasmaaier: sporters delen cadeaus uit

De meesterknecht. De rechtsback. Het komt geregeld voor in teamsporten: er wordt keihard gewerkt voor een ploeggenoot, maar alle eer gaat uiteindelijk naar de hoofdpersoon. Toch worden de helpers niet vergeten en ligt er nog weleens een cadeautje klaar.

Zoals bij de Belgische wielrenner Yves Lampaert. Hij was heel blij met zijn ploeggenoten na het winnen van de Belgische titel en Dwars door Vlaanderen en dat liet hij deze week weten. Lampaert, rijdend voor de QuickStep-formatie, gaf het team een gepersonaliseerde zitgrasmaaier cadeau. Een ludiek presentje, want boerenzoon Lampaert wordt door zijn collega's 'John Deere' genoemd, naar een bekend tractor- en grasmaaiermerk.

Lampaert is niet de enige die waardering voor zijn teammaten via cadeaus uitspreekt.

"Het is geen ongeschreven regel dat de winnaar van een koers zijn helpers een cadeau stuurt", zegt Koen de Kort, wielrenner in dienst van Trek-Segafredo. "Het wordt zeker niet van je verwacht en daarom, zoals bij John Degenkolb, zo gewaardeerd als er aandacht aan besteed is."

Rolex

De Kort was ploeggenoot van Degenkolb bij Giant-Alpecin toen de Duitser Parijs-Roubaix en Milaan-Sanremo won. De Rolex die De Kort van Degenkolb na diens zeges kreeg, draagt hij nog regelmatig. "Het is toch iets waar je trots op bent en voor de rest van je leven hebt."

De Kort weet dat Degenkolb lang bezig moet zijn geweest om twaalf identieke Rolex-horloges te vinden. "Zelf zou ik bij een eventuele overwinning ook iets orgineels willen doen", zegt de renner van Trek-Segafredo. "Maar eigenlijk heb ik daar nog nooit over nagedacht."

Weekendje Nürnburgring en een fixie

De Kort heeft niet alleen van Degenkolb cadeaus mogen ontvangen. Marcel Kittel toonde twee keer zijn waardering voor zijn knecht in de koers.

Kittel verraste zijn ploeggenoten na de succesvol verlopen Tour de France van 2014, met vier etappezeges, een gepersonaliseerde fixie (fixed gear bike, een racefiets zonder versnellingen). Ook gaf de Duitser eens een weekendje Nürnbürgring met het team weg. "Wie de snelste op het circuit was, weet ik niet meer, maar het was een goed feestje."

Terpstra

In 2014 werd Niki Terpstra glorieus winnaar van Parijs-Roubaix. Hij liet enige tijd na zijn zege een luxe fietscomputer bezorgen bij zijn ploeggenoten van QuickStep. Na de zege in de Ronde van Vlaanderen kregen de ploeggenoten van Terpstra, onder anderen Iljo Keisse, een Rolex toegestuurd.

Ook Denis Mensjov, aanvankelijk derde maar na de schorsing van Alberto Contador tweede in de Tour van 2010, stuurde zijn helpers een luxe horloge toe.

Na zijn glorieuze zege in de Giro d'Italia gaf Tom Dumoulin zijn teammaten een Italiaans presentje: alle renners kregen een luxe espressomachine toegestuurd. Ook Laurens ten Dam kreeg er een en hij "gebruikt hem nog dagelijks".

Nog meer horloges

Maar niet alleen in de wielerwereld worden cadeaus uitgedeeld aan ploeggenoten. Cristiano Ronaldo deelde na het winnen van de Champions League in 2014, de tiende Europa Cup I voor Real Madrid, Bulgari-horloges uit. Een aardig kostenpostje, want zo'n uurwerk doet grofweg 10.000 euro per stuk.

Basketballer John Wall vond, net als Terpstra, een Rolex blijkbaar mooier, want iedere speler van zijn ploeg Washington Wizards kreeg er een. Gewoon, als kerstcadeautje.

De Amerikanen zijn sowieso scheutig met cadeaus. Tom Brady waardeerde het goede werk van vijf medespelers bij de New England Patriots met een Audi Q7 en gaf de rest van het team een paar Ugg-laarzen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Paris St.-Germain aan de spelcomputer

In 2013 verraste Zlatan Ibrahimovic de spelers van Paris St.-Germain met een gepersonaliseerde XBox. Onder anderen Gregory van der Wiel kreeg er toen een.

Voormalig basketballer Shaquille O'Neal speelde in 2009 samen met LeBron James bij Cleveland Cavaliers. En O'Neal was zeer op James gesteld, zo liet hij merken op de 25ste verjaardag van zijn ploeggenoot. O'Neal gaf hem geen boekenbon of een flesje aftershave, maar liet een Rolls Royce van ruim 400.000 euro voorrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl