In België is geschokt gereageerd op een video waarin te zien is dat een zwarte 15-jarige jongen wordt aangevallen door een witte man en twee witte vrouwen. Na een woordenwisseling wordt de jongen op het spoor geduwd. Daar ontstaat een vechtpartij.

Het incident vond afgelopen zondag plaats in het station van Aarschot. De video werd na het online plaatsen in België en Nederland veel gedeeld op sociale media.

Op het spoor

De 35-jarige man en twee vrouwen (35 en 43) maken racistische opmerkingen naar de jongen, die op de trein staat te wachten. Wat de aanleiding van de discussie is, wordt niet duidelijk.

De video is online gezet door een vriendin van de moeder van het slachtoffer. Hieronder een kortere versie:

Zwarte jongen (15) aangevallen op Belgisch station

Het slachtoffer blijft in eerste instantie kalm, maar nadat de discussie verder was opgelaaid, vallen er klappen. De jongen probeert zich te verdedigen, maar hij wordt door de man op het spoor geduwd. "Toen ik viel, stond m'n hart even stil, want ik wist niet wanneer de trein zou aankomen. Ik was echt bang om te sterven", vertelt de 15-jarige jongen tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

Hij probeert zo snel mogelijk weer het perron op te komen, maar wordt dan door de man teruggeduwd. In de val trekt hij de man mee het spoor op. Daar slaat hij de man een aantal keer hard op het hoofd.

"Ik had me voorgenomen om fysiek niet te reageren en ik weet dat ik de technieken die ik in drie jaar kickboksen geleerd heb, eigenlijk niet op straat mag gebruiken. Maar die tweede keer werd het me te veel." Na een worsteling wordt het groepje uiteindelijk door omstanders uit elkaar gehaald.

Onaanvaardbaar

De burgemeester van Aarschot zegt geschokt te zijn door de video. "Dit is levensgevaarlijk en onaanvaardbaar", zegt André Peeters. "Dit gedrag mag niet onbestraft blijven. Iemand op de sporen duwen is crimineel." Ook Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open Vld, reageerde op de vechtpartij. Op Twitter zegt ze dat het goed is dat de politie en het parket hier tegen optreden. "In onze stad is er geen plaats voor scheld- en vechtpartijen. En duidelijk: in onze stad is er geen plaats voor racisme."

De man die de jongen aanviel is aangehouden en zit nog vast op verdenking van "opzettelijke slagen en verwondingen met racistisch motief". De twee vrouwen uit de video zijn kort na de aanhouding vrijgelaten. Het groepje verklaarde onder invloed van alcohol en drugs geweest te zijn.

STER reclame