Matthijs de Ligt te midden van zijn teamgenoten
NOS Voetbal

'Ajax bewijst zichzelf en hele Nederlands voetbal een dienst'

Voor het eerst sinds 2014 lukte het Ajax zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. En voor het eerst sinds 2010 gebeurde dat via de kwalificatie.

Na een overtuigende 3-1 thuiszege tegen Dinamo Kiev, stelde de ploeg het ticket voor het hoofdtoernooi veilig met een 0-0 gelijkspel in de uitwedstrijd. Een prestatie waar de club volgens de Nederlandse kranten zeer tevreden mee mag zijn.

Oerkreet Overmars

"De oerkreet van Marc Overmars in Epe was nog net niet in Kiev te horen", schrijft De Telegraaf. De directeur voetbalzaken investeerde flink in nieuwe spelers en ziet nu door plaatsing voor de groepsfase die investering in één klap terugverdiend.

"De kwalificatie is terecht en verdiend, na voorrondes tegen Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev", benadrukt De Volkskrant. "Ajax heeft ook de klasse om het Nederlands clubvoetbal weer cachet te geven en zal reikhalzend uitkijken naar de loting donderdag."

Ajax net zo superieur als slordig.

Het Algemeen Dagblad

"Het was mooi te zien hoe Ajax domineerde en combineerde, de bal in de ploeg hield en de aanval zocht, dankzij diepte in het spel, technisch vermogen en slimheid." Het ontbrak de Amsterdammers echter aan "het gif, de onverbiddelijkheid in de afronding", waardoor een berg aan kansen onbenut bleef in Kiev.

Ook het AD beschrijft hoe veel beter Ajax was dan de tegenstander, zonder dat uit te drukken in doelpunten. "Ajax net zo superieur als slordig", is dan ook de kop van de krant.

Dat de ploeg zich via drie voorrondes - langer dan ooit voor een Nederlandse ploeg - wist te plaatsen is volgens het AD een prestatie van formaat. "Het is vooral een sportieve revanche voor het afgelopen seizoen waarin Ajax sinds mensenheugenis niet in de groepsfase van een Europees toernooi actief was. Het is bovendien een enorme steun in de rug van trainer Erik ten Hag die met de kwalificatie een topprestatie levert."

"Na een klein kwartier had het al over en sluiten moeten zijn voor Dinamo Kiev", is ook de conclusie van De Telegraaf. Maar Dusan Tadic miste een strafschop en daarmee was de toon gezet voor avond vol niet benutte kansen.

Desondanks hield Ajax relatief eenvoudig stand, aldus de krant, en "bewees zichzelf en het hele Nederlandse voetbal daarmee een dienst".

In Trouw staat te lezen dat er "vaak veel gezegd" kan worden van Ajax, "maar op de Europese campagne is in dit prille seizoen vooralsnog weinig tot niets aan te merken".

"Het succesje van Ajax mocht vooral gelden als verlichting voor de bekritiseerde coach Ten Hag én voor de clubleiding, de al vaker door fans naar de uitgang gewenste directeuren Van der Sar en Overmars."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl