NOS Nieuws

Trump houdt vol: Chinezen hackten e-mails van Clinton

President Trump heeft opnieuw gezegd dat de e-mails van Hillary Clinton door China zijn gehackt. Waar hij dat op baseert, blijft onduidelijk.

Mogelijk is het een bericht op een rechts-populistisch weblog. Dat schreef twee dagen geleden dat Clintons privéserver in de tijd dat ze minister van Buitenlandse Zaken was, door een Chinees bedrijf in Washington D.C. is gehackt. Dat zou de berichten die Clinton verstuurde en ontving direct hebben kunnen lezen.

Trump maant de FBI en het Openbaar Ministerie snel een onderzoek te starten. Anders "verliezen ze na alle eerdere misstappen al hun geloofwaardigheid", twittert hij.

Russen aangeklaagd

Dat in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 e-mails van de Democratische Partij en het campagneteam van Clinton zijn gehackt, staat vast. Ze werden doorgespeeld aan WikiLeaks, dat ze online heeft gezet.

De speciale aanklager in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft vorige maand twaalf Russen aangeklaagd. Het zouden medewerkers zijn van de Russische inlichtingendienst GRU.

Deze Russen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het hacken van computers, het stelen van documenten en het verspreiden van die documenten met als doel de verkiezingen te beïnvloeden.

"Geen inmenging"

Trump houdt bij hoog en bij laag vol dat er geen sprake is van Russische inmenging. Het onderzoek van de speciale aanklager noemt hij een heksenjacht.

In april vorig jaar zei hij ook al dat de Chinezen de e-mails van Clinton hadden gehackt. Ook toen kwam hij niet met bewijs.

China ontkent alle betrokkenheid. China wijst alle soorten hackaanvallen af, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau Reuters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl