Demi Schuurs Getty

Demi Schuurs, dit jaar winnares van al zes WTA-toernooien, heeft zich dit seizoen vrij geruisloos tussen de wereldtop van het dubbelspel genesteld. De bescheiden Limburgse (25), die zeven jaar geleden als junior al de dubbeltitel won op de US Open, hoopt in New York haar nieuwe status van toptienspeelster waar te kunnen maken.

Op Nieuwjaarsdag, toen ze op Tasmanië verbleef, luidde Schuurs via haar Instagram het nieuwe jaar in. "Het is tijd voor 2018. Je bent nooit te oud om nieuwe doelen te stellen en hard te werken om nieuwe dromen werkelijkheid te laten worden", schreef ze.

Ze was op dat moment de mondiale nummer 45 en had toen nooit durven dromen dat ze nog geen acht maanden later een zege op Serena Williams (in de Fed Cup) achter haar naam zou hebben staan, de toptien zou hebben betreden en met een beetje geluk haar jaar afsluit op het officieuze WK, de WTA Finals.

Ze had ook niet kunnen bevroeden dat ze later dit jaar als een popster als winnares van het prestigieuze WTA-toernooi van Montréal naar Cincinnati zou worden vervoerd. De toernooileiding had een privéjet voor haar klaarstaan en daar werd Schuurs bijna ongemakkelijk van.

"Voor de kwartfinales kregen we een mail dat de finalisten met een privéjet naar Cincinnati mochten vliegen", zei Schuurs, die in de jet werd vergezeld door andere wereldtoppers.

"Binnen een mum van tijd waren we over; we hadden geen controles en werden door een politiebusje over het vliegveld geëscorteerd. 'Ik voel me bijna een crimineel', zei ik tegen mijn coach."

Demi Schuurs (l) met Ashleigh Barty na hun titel in Montréal WTA

Last van sterallures kreeg Schuurs niet en in Cincinnati haalde ze een week later opnieuw de eindstrijd. Ondanks dat ze die verloor, stelde ze wel een plek in de toptien veilig. Weliswaar met hulp van de weergoden, zo vertelt Schuurs.

In de kwartfinales moest ze met de Belgische Elise Mertens aantreden tegen het Tsjechische duo Krejcikova/Siniakova, dat afgelopen zomer zowel Wimbledon als Roland Garros won.

"Elise had net een lange enkelspelwedstrijd gespeeld. Ze zat er he-le-maal doorheen en het was zeer de vraag of we wel zouden kunnen spelen. Maar het begon te regenen en gelukkig blééf het maar regenen..."

De volgende dag was Mertens er fysiek beter aan toe en werd met een zege de toptiennotering veiliggesteld. Betty Stöve (zij was nummer 1 in de jaren zeventig), Manon Bollegraf (vierde in 1998), Brenda Schultz (zevende in 1995) en Caroline Vis (negende in 1998) gingen haar voor.

Het jaar van Demi Schuurs

datum/resultaat dubbelpartner
6 januari: winst Brisbane (hardcourt) Kiki Bertens
13 januari: winst Hobart (hardcourt) Elise Mertens
20 mei: winst Rome (gravel) Ashleigh Barty
26 mei: winst Nürnberg (gravel) Katarina Srebotnik
16 juni: winst Rosmalen (gras) Elise Mertens
12 augustus: winst Montréal (hardcourt) Ashleigh Barty

"Ik heb altijd gezegd dat ik de top-15 wilde halen in het dubbelspel", zei Schuurs, die zich - in tegenstelling tot veel collega's - al op jonge leeftijd op het dubbelspel besloot te concentreren.

"Het werd al snel duidelijk dat ik met het enkelspel niet iets ging bereiken zodat ik mijn geld ermee zou verdienen. Ik denk dat ik power mis voor het enkelspel en te veel achter ballen aan moet lopen. Mijn sterkte ligt aan het net", aldus Schuurs, die dit jaar al ruim 342.000 euro aan prijzengeld bij elkaar sloeg.

Vroeger ben ik keeper geweest en ik vond het leuk om naar de hoeken toe te duiken. Wellicht dat dat ook heeft geholpen.

Demi Schuurs

"Ik vind het heel erg leuk om te reageren en ben zeker niet bang. Toen ik jong was speelde ik al graag volleyspelletjes met mijn vader (oud-handballer Lambert Schuurs, red.). Vroeger ben ik keeper geweest en ik vond het leuk om naar de hoeken toe te duiken. Wellicht dat dat ook heeft geholpen."

Als junior haalde Schuurs, wier broer Perr sinds kort onder contract staat bij Ajax, in 2011 op alle vier de grandslamtoernooien de finale. En dat met vier verschillende partners, hetgeen iets over haar capaciteiten zegt. Ze beëindigde haar periode als jeugdspeelster zeven jaar geleden met winst van de US Open.

Demi Schuurs (l) na het veroveren van de juniorentitel in 2011 AFP

Schuurs oogst lof met haar handjes, oftewel haar gevoel voor de bal. Ze plaatst de ballen goed en is tactisch goed onderlegd. Ook bij de concurrentie is haar ontwikkeling niet onopgemerkt gebleven. Zo kreeg ze onlangs een uitnodiging van voormalig nummer 1 Latisha Chan om samen deel te nemen aan de US Open. Ook tennislegende Martina Hingis vroeg haar vorig jaar geregeld om te trainen.

Maar dit jaar wil Schuurs sowieso haar hartsvriendin Mertens, met wie ze opgroeide, trouw blijven. Ze hopen zich samen te kwalificeren voor de WTA Finals, eind oktober in Singapore. De beste acht kwalificeren zich en Schuurs/Mertens staat nu zevende.

"Als ik het hele jaar door met dezelfde partner had gespeeld, dan was ik misschien allang geplaatst geweest", aldus Schuurs, die op een major nog nooit voorbij de derde ronde is gekomen. "Ik ben nu niet meer blij dat ik mee kan doen en wil echt wel een paar rondes winnen. Ik wil het nu eens op een grand slam laten zien."

STER reclame