Honderden actievoerders houden zitprotest tegen gaswinning

time icon Aangepast

Enkele honderden actievoerders protesteren tegen de gaswinning in Groningen. Voor de ingang van het NAM tankenpark in Farmsum houden ze een zitactie. Volgens RTV Noord is de sfeer gemoedelijk.

Voordat de actievoerders in Farmsum aankwamen, liepen en fietsten ze twaalf kilometer door aardbevingsgebied. De afgelopen dagen verbleven ze met een grote groep in een tentenkamp. Ze komen uit verschillende landen.

De initiatiefnemer van de actie vindt dat Wiebes antwoorden geeft waar de Groningers niks aan hebben:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Wiebes stuurt ons met een kluitje het riet in'

De actie is georganiseerd door Code Rood. Volgens die organisatie is het de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsactie tegen de gaswinning in Groningen tot nu toe. De organisatie zegt dat aan het protest zo'n 700 actievoerders meedoen.

Chris Bakker
@cwbbakker
De sfeer is vrij gemoedelijk. "je zou bijna zeggen dat het een feestje is", hoorde ik een collega verslaggever zeggen.
9 maanden geleden

Er wel veel politie aanwezig in Farmsum, meldt RTV Noord. Dat maakt de organisatoren van de actie weinig uit. "Met dit soort acties is altijd veel politie op de been. En de politie is niet onze vijand. Deze actie is gericht tegen de bazen van de NAM, tegen Shell en tegen fossiele brandstoffen."

Burgemeester Beukema van Delfzijl zegt dat er veel politie is omdat er "sprake is van een demonstratie in een gevoelig gebied, met veel chemische industrie".

Chris Bakker
@cwbbakker
Veel politie, dragen onder andere tywraps #zitactie #rtvnoord
9 maanden geleden

Hoelang de zitblokkade zal duren is niet bekend. Sommige actievoerders lijken bereid lang te blijven. Ze hebben grote rugzakken bij zich en ook slaapzakken en matjes. "Ik blijf in ieder geval, heb ik met mijn werk afgesproken, twee nachten slapen", zegt een van de activisten tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

Laurens Sembiring
@lsembiring1
De toiletten voor de actievoerders zijn gearriveerd. Hoelang zijn ze van plan om te blijven? #zitactie #rtvnoord
9 maanden geleden
Dit is een artikel van

STER Reclame