In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Honderden actievoerders houden zitprotest tegen gaswinning

  • Reuters
  • RTV Noord / Mario Miskovic

Enkele honderden actievoerders protesteren tegen de gaswinning in Groningen. Voor de ingang van het NAM tankenpark in Farmsum houden ze een zitactie. Volgens RTV Noord is de sfeer gemoedelijk.

Voordat de actievoerders in Farmsum aankwamen, liepen en fietsten ze twaalf kilometer door aardbevingsgebied. De afgelopen dagen verbleven ze met een grote groep in een tentenkamp. Ze komen uit verschillende landen.

De initiatiefnemer van de actie vindt dat Wiebes antwoorden geeft waar de Groningers niks aan hebben:

'Wiebes stuurt ons met een kluitje het riet in'

De actie is georganiseerd door Code Rood. Volgens die organisatie is het de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsactie tegen de gaswinning in Groningen tot nu toe. De organisatie zegt dat aan het protest zo'n 700 actievoerders meedoen.

Er wel veel politie aanwezig in Farmsum, meldt RTV Noord. Dat maakt de organisatoren van de actie weinig uit. "Met dit soort acties is altijd veel politie op de been. En de politie is niet onze vijand. Deze actie is gericht tegen de bazen van de NAM, tegen Shell en tegen fossiele brandstoffen."

Burgemeester Beukema van Delfzijl zegt dat er veel politie is omdat er "sprake is van een demonstratie in een gevoelig gebied, met veel chemische industrie".

Hoelang de zitblokkade zal duren is niet bekend. Sommige actievoerders lijken bereid lang te blijven. Ze hebben grote rugzakken bij zich en ook slaapzakken en matjes. "Ik blijf in ieder geval, heb ik met mijn werk afgesproken, twee nachten slapen", zegt een van de activisten tegen NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel.

Advertentie via Ster.nl