In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Decennia oud theaterdoek ontdekt bij verbouwing oude bioscoop Breda

In de voormalige Casino-bioscoop in Breda is een oud theaterdoek gevonden. Het aan beide zijden beschilderde decorstuk van 10 bij 5 meter is mogelijk al bijna honderd jaar oud.

Het doek verkeert in goede staat. De kleuren lijken niet erg vervaagd te zijn en er zitten geen grote gaten in het doek. Gemeentehistoricus Diewert Berben spreekt van een wonderbaarlijke vondst.

Bijzonder

"Dit soort doeken waren niet voor de eeuwigheid bedoeld", zegt Berben tegen Omroep Brabant. "Meestal werden ze gemaakt voor een paar voorstellingen. Er zijn niet veel doeken uit die tijd bewaard gebleven."

Het doek werd gevonden op veertien meter hoogte in de oude theatertoren. "Het heeft daar altijd hoog en droog gehangen. Waarschijnlijk konden er ook geen schimmels en beestjes bij en dan blijven de kleuren en de stof zo goed."

Jaap van Dam

De schilderingen zijn volgens Berben gemaakt door decorontwerper Jaap van Dam (1876-1972). De historicus denkt dat Van Dam het doek maakte tussen 1920 en 1935. "Dat kunnen we zien aan de gebruikte stijl", zegt Berben.

Op de ene zijde is een art-deco-interieur afgebeeld, gebaseerd op Theater Tuschinski in Amsterdam. Aan de andere kant is een soort fantasielandschap te zien. "Het lijkt een beetje op een striptekening. De stijl doet denken aan het symbolisme."

Bioscoop wordt verbouwd

Het doek werd ontdekt bij de verbouwing van de oude bioscoop in de binnenstad van Breda. Er komt een foodhall in. Een van de nieuwe eigenaren stuitte op het werk in de oude theatertoren. "In eerste instantie had ik niet door hoe bijzonder het was", zegt Kris Maas.

Hij schakelde daarom de gemeente in voor verder onderzoek. "Het is heel bijzonder dat in een leegstaand pand zo'n doek gevonden wordt", zegt Maas. "Normaal vind je oude lampen of een oude muur."

Zoeken naar nieuwe locatie

Waar het enorme doek komt te hangen, is nog de vraag. "Dat weten we zelf ook nog niet", zegt Maas. "Het doek is te groot om in de foodhall te hangen. We gaan dus op zoek naar een mooie plek waar het opgehangen kan worden."

Voorlopig hangt het doek in het Chassé Theater. Daar is het op 9 september tijdens Open Monumentendag te zien voor het publiek.

Advertentie via Ster.nl