Karolina Erbanova, winnares van brons op de Spelen in Pyeongchang
NOS Schaatsen

Schaatstopper Erbanová (25) stopt na 'manipulatie en vernederingen'

De Tsjechische schaatsster Karolina Erbanová stopt per direct. De Europees sprintkampioene van 2017 en winnares van olympisch brons op de 500 meter in 2018 is pas 25 jaar.

"Ik wens niet langer slachtoffer van manipulatie, vernederingen en aanvallen van onze nationale trainer Petr Novak te zijn", stelt Erbanová op haar Instagrampagina. "Zijn aanpak komt niet overeen met die van mij. Op deze manier kan ik niet presteren."

Nederlandse ploegen

Erbanová trainde jarenlang bij Novak, die ook de Tsjechische topper Martina Sábliková onder zijn hoede heeft. Na de Winterspelen in 2014 ging ze haar eigen weg, onder meer bij Nederlandse ploegen; eerst bij Team Continu van Marianne Timmer en Gianni Romme. De afgelopen twee schaatsseizoenen reed ze voor Team AfterPay, waar ze gecoacht werd door Dennis van der Gun. AfterPay is aan het einde van het afgelopen schaatsseizoen gestopt als hoofdsponsor.

Volgens Erbanová is haar besluit om Tsjechië te verlaten niet goed gevallen bij de bond en bondscoach Novak. "Ik ben door vrienden, sponsoren en de media neergezet als een verrader."

Novak wil vooralsnog niet reageren op de verwijten. "Ik wil haar verklaring eerst in alle rust bekijken, pas daarna beslis ik of ik er iets over wil zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl