Een vluchtelinge laat verwondingen zien die zouden zijn veroorzaakt door het leger
NOS Nieuws

VN wil topmilitairen Myanmar vervolgen voor genocide op Rohingya

Topmilitairen van het leger van Myanmar moeten worden vervolgd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid tegen de Rohingya, vindt een internationaal onderzoeksteam van de Mensenrechtenraad van de VN.

Het onderzoeksteam wil kijken of de militairen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun daden. Voor het rapport werden honderden Rohingya geïnterviewd.

Geweld

Vorig jaar vluchtten honderdduizenden Rohingya vanuit Myanmar naar Bangladesh voor oplaaiend geweld. De Rohingya worden in Myanmar niet als officiële burgers erkend en daarom onderdrukt.

"Militaire noodzaak kan nooit een rechtvaardiging zijn voor lukrake moordpartijen, groepsverkrachtingen van vrouwen, aanvallen op kinderen en het platbranden van volledige dorpen", schrijven de VN-onderzoekers in hun rapport.

Het rapport is ook kritisch over de rol van regeringsleider Aung San Suu Kyi, omdat ze niet heeft ingegrepen om het geweld te laten stoppen.

Strafhof

Het onderzoeksteam pleit ervoor de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof (ICC). "Dat zou een goed idee zijn", zegt Laetitia van den Assum in Met het Oog op Morgen. Zij was ambassadeur in Thailand en was lid van een speciale adviescommissie over Rakhine. Dat is de staat in Myanmar waar de meeste Rohingya wonen.

Genocide is moeilijk te bewijzen en het onderzoeksteam heeft nog geen strafrechtelijk bewijs. Dat kan het Internationaal Strafhof wel vaststellen. "Tot nu toe is een doorverwijzing naar het ICC niet gebeurd omdat Rusland en China dat via de Veiligheidsraad tegenhielden."

En er speelt nog iets anders, zegt Van den Assum. De zaak begint in Myanmar en eindigt in Bangladesh. "Maar Myanmar is geen partij bij het ICC. De aanklaagster heeft daarom de rechters gevraagd of het ICC überhaupt wel in kan grijpen. Wij verwachten dat het hof daar snel een beslissing over neemt."

Schendingen

Verschillende mensenrechtenorganisaties en ook de VN zelf berichtten vorig jaar al over gruwelijke schendingen van de mensenrechten. Vrouwen en meisjes werden verkracht, mannen de keel doorgesneden en slachtoffers levend verbrand.

Facebook heeft inmiddels verschillende accounts in Myanmar verwijderd vanwege het aanwakkeren van etnisch en religieus geweld. Het gaat onder meer om het account van een generaal en de officiële site van het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl