NOS Voetbal

Rodney Kongolo: via Rotterdam en Manchester naar Joure

Rodney Kongolo: 'Terence is een groot voorbeeld voor me'

Rodney Kongolo is dit seizoen een van de opvallendste nieuwe gezichten in Friesland. In ieder geval op papier. De broer van international Terence Kongolo groeide op bij Feyenoord, trainde de afgelopen jaren onder Pep Guardiola bij Manchester City en is nu neergedaald in het Friese Joure.

Verslaggever Angelo Terwiel vond in aanloop naar het duel van zijn club sc Heerenveen met Feyenoord een manier om de controlerende middenvelder welkom te heten.

"Rotterdam", leest Kongolo als hij het eerste kaartje van de stapel met steekwoorden pakt. "Daar ben ik geboren en opgegroeid, dus natuurlijk ligt die stad dicht bij mij. Nu woon ik in Joure. Dat is anders, ik ben wel iets drukker gewend. Maar rust is ook wel goed voor een voetballer."

Varkenoord

"Dan moet ik meteen denken aan die hoofdtribune langs het hoofdveld. En aan de andere kant stond een kleedkamer. Die stond er al jaren, maar werd nooit gebruikt. Je wilde natuurlijk de weg oversteken naar De Kuip, het mooiste stadion van Nederland."

Toch koos Kongolo op zijn zestiende voor een aanbod van Manchester City. "Dat was voor mij een kans, die ik niet wilde laten schieten."

2016: Rodney Kongolo in de jeugd van Manchester City

Doncaster Rovers

"Een club in de Engelse League One (het derde niveau in Engeland). Toen ik kwam, waren ze net gepromoveerd uit League Two. Ik heb daar ongeveer dertig wedstrijden gespeeld onder Darren Ferguson, de zoon van Sir Alex. Daar speelde ik mannenvoetbal."

Heerenveen

Ik had net bij Manchester City mijn contract verlengd voor drie jaar, maar het voelde niet alsof ik in het eerste zou doorbreken. Toen hoorde ik van de interesse van Heerenveen. Daar heb ik nu voor vier jaar getekend. Talenten kunnen hier doorbreken. Daar zijn genoeg voorbeelden van."

Januari 2018: Terence Kongolo wordt gepresenteerd bij Huddersfield Town

Terence Kongolo

"Mijn grote broer en mijn grote voorbeeld. Niet in speelstijl, maar wel in mentaliteit. Altijd blijven gaan, bikkelen."

Oranje

"Dat is wel mijn droom en mijn doel. Ik wil mijn broer achterna."

Feyenoord

"Ik woonde vijf minuten van Varkenoord. Mijn broer speelde er. Feyenoord is echt wel mijn club. Maar nu speel ik bij Heerenveen en ik denk dat we met 2-0 zullen winnen."

Congo

"Mijn ouders zijn daar opgegroeid, mijn opa's en oma's leven er. Maar zelf ben ik nog nooit in Congo geweest. Dat moet echt nog een keer gebeuren."

Guardiola

"Een heel goede trainer, die al heel veel prijzen heeft gewonnen. Ik heb een paar keer meegetraind, maar ben nooit echt doorgebroken. Hij is heel gepassioneerd, leeft voor het voetbal en probeert zijn spelers echt beter te maken. Aan hem kun je zien wat een trainer kan doen voor het team. Dat ik mijn debuut in het eerste niet heb gemaakt, is jammer. Maar ik heb er absoluut geen spijt van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl