Vermoedelijk is de brand in Brandenburg aangestoken
NOS Nieuws

Geëvacueerden bosbrand Brandenburg weer naar huis

De mensen die afgelopen week werden geëvacueerd vanwege een bosbrand in de Duitse deelstaat Brandenburg zijn allemaal weer thuis. Vannacht mochten inwoners van de dorpen Tiefenbrunnen en Klausdorf weer in hun eigen huis slapen. Mensen uit Frohnsdorf mochten vrijdag al terug. In totaal moesten donderdag vijfhonderd mensen worden geëvacueerd.

De brandweer heeft de brand na drie dagen onder controle. Een gebied van 400 hectare staat wel nog in brand. Gisteravond waren nog honderden brandweerlieden bezig met nablussen. Naar verwachting is het vuur morgen helemaal uit.

Mogelijk aangestoken

Een woordvoerder van de regio Potsdam-Mittelmark prijst de vele mensen die bereid zijn om hulp te bieden. Zo hebben bewoners uit omliggende dorpen "rijkelijk" eten gemaakt voor de hulpverleners. "We hebben zo veel voedsel over, dat we het overgebleven eten aan een ziekenhuis hebben gedoneerd."

Eerder deze week vertelden geëvacueerden hoe dichtbij het vuur kwam:

'Boem, boem, hoorden we de hele tijd'

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg vermoedt dat de brand is aangestoken. Het valt hem op dat op drie plekken tegelijkertijd vuur ontstond. Daarom zou er sprake zijn van opzet. Helemaal zeker is dat niet, de brand moet eerst geblust zijn voordat onderzoekers aan de slag kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl