Sam Larsson in De Kuip
NOS Voetbal

'Feyenoorder Larsson past eigenlijk beter bij Ajax'

Met lef, branie en klasse dartelde Sam Larsson bij sc Heerenveen ooit door de verdediging van Feyenoord. Zoals het eigenlijk bij een sierlijke buitenspeler hoort. Tweeënhalf jaar later lijkt er in Rotterdam geen schim meer over van 'Samba Sam'.

Dit weekend keert de Zweed voor het eerst terug in het stadion waar hij zijn miljoenentransfer verdiende. Maar de geniale acties waarop hij het Friese publiek zo nu en dan trakteerde, zijn in De Kuip op één hand te tellen.

"Dat is een mening", stelt de Feyenoorder wanneer hij gewezen wordt op zijn mindere spel van de afgelopen periode. "Als je van een subtopper naar een topclub gaat, heb je gewoon tijd nodig om te wennen aan alles."

Larsson kan weinig met kritiek: 'Iedereen heeft een mening'

Onder trainer Jurgen Streppel kende Larsson zijn beste tijd in het Abe Lenstra Stadion. "Bij ons was hij ook niet altijd top, al droop de klasse er wel vanaf", vertelt Streppel nu over de Zweedse aanvaller.

"Hij kan een wedstrijd met één actie beslissen. Dat is op subtopniveau natuurlijk wel even wat anders dan in de top, waar het elke week van je wordt gevraagd. Dat is denk ik het grote verschil waarom hij nu minder speelt."

Streppel vervolgt: "Hij wilde zo graag een stap hogerop, dat hij bij ons elke wedstrijd wilde laten zien dat hij de beste was. Dat lukt natuurlijk niet altijd en dan werd hij boos. Met name op zichzelf, hoor."

Jurgen Streppel en Sam Larsson

In het blauw-wit was Larsson een voetballer met bravoure, in het rood-wit lijkt dat verdwenen. 'Kuipvrees' is dan een veelgehoord Rotterdamse begrip, maar daar wil Streppel niet aan.

"Wat ik knap vind: hij vraagt altijd de bal, zal zich niet verstoppen en is niet bang om te voetballen. Dat moet hij er ook inhouden, want dat is zijn kracht. Als hij blijft zoeken naar die beslissende acties, dan komen ze vanzelf. Dan is het een kwestie van tijd tot hij uit deze fase is."

Teleurstelling bij Sam Larsson

Larsson is vanzelfsprekend niet de enige Feyenoorder die onder vuur ligt na de slechte seizoensstart. Maar steeds vaker lijkt hij wel de gebeten hond en blijft de vraag of hij wel goed genoeg is boven zijn persoon hangen.

Hoe gaat de 25-jarige speler om met de kritiek? Larsson: "Het is logisch dat bij een grote club iedereen veel verwacht van een gekochte speler. Maar dat doe ikzelf ook. Ik weet dat ik beter kan en ben er honderd procent van overtuigd dat het goedkomt."

Die mening wordt overigens gedeeld door zijn huidige trainer Giovanni van Bronckhorst. "Ik kijk hoe mijn speler in zijn vel zit, hoe hij traint, wat voor arbeid hij levert. Daarom vertrouw ik erop dat hij weer beter gaat spelen."

Combinatievoetbal

Het contract van Larsson bij Feyenoord loopt nog drie jaar. Toch voelt het alsof dit al het seizoen van de waarheid is. Gaat hij publiekslieveling Steven Berghuis achteraan of vertrekt hij net zo stilletjes als Bilal Basacikoglu? Het is afwachten.

Volgens Streppel is Larsson wel degelijk geschikt voor de Nederlandse top, maar of dat Feyenoord is? "Daar kun je achteraf wel je vraagtekens bij zetten. Hij moet het hebben van combinatievoetbal. Ze zullen het in De Kuip niet willen horen, maar hij past eigenlijk beter bij Ajax..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl