Beeld van de reddingsoperatie, het reddingsvlot is zichtbaar in het midden KNRM

Voor de kust van Zandvoort zijn de elf opvarenden van een Deens zeiljacht gered door de KNRM. Het zeiljacht van 24 meter, met de naam Svartloga, is gezonken. Het jacht is door een windvlaag omgeslagen, heeft de schipper tegen de KNRM gezegd.

De Denen, die tussen de 20 en 60 jaar oud zijn, zaten op een reddingsvlot van het jacht op 10 kilometer voor de kust. In de reddingshelikopter en op schepen onderweg naar IJmuiden zijn ze onderzocht door een arts.

Ze maken het naar omstandigheden goed en zitten nu in het bemanningscentrum van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij in IJmuiden.

Warmere kleren

"Ze hebben gedoucht dragen nu onze zomeroveralls. Ze krijgen eten en warmere kleren", zegt een woordvoerder. De groep was op weg van Den Helder naar het Belgische Zeebrugge.

De Denen worden aan boord getrokken KNRM

De opvarenden belden 112 en zeiden dat ze "ergens buiten Amsterdam" waren, zegt de kustwacht. Ook kwam een melding binnen via het radionoodbaken van het schip. Een vliegtuig ving een ander noodsignaal op en gaf dat door aan Schiphol, die het weer aan de Kustwacht doorgaf. Er zat minder dan een uur tussen de melding en het moment dat de opvarenden werden gered.

Spullen oppikken

Voor de reddingsactie werden twee helikopters, twee schepen en drie KNRM-boten ingezet. Er zijn nog verschillende boten op de plaats waar het schip is gezonken, om onderdelen en spullen die boven komen drijven op te pikken.

STER reclame