Zakaria Labyad ANP

Met hoge verwachtingen werd Zakaria Labyad drie maanden geleden gepresenteerd als nieuwe speler van Ajax. De veelbelovende hashtag #superzaka liet op sociale media weinig aan de verbeelding over. Maar tot nu toe is er voor Labyad geen rol als superman weggelegd in Amsterdam.

De vijfvoudig Marokkaans international zit vooralsnog vooral op de bank. Naast trainer Erik ten Hag, die hem na een prettige samenwerking in Utrecht juist naar Amsterdam wist te lokken.

Maar in de voorbereiding wist Labyad in geen enkele oefenwedstrijd te overtuigen. En ook nu het seizoen voor Ajax al een tijdje bezig is, is er weinig speeltijd voor de aanvallende middenvelder.

Voorkeur Van de Beek

Zijn kans leek schoon toen David Neres vorige week tegen VVV-Venlo een hamstringblessure opliep. Maar de invalbeurt van Labyad verliep teleurstellend. In de play-offwedstrijd om ticket voor de poulefase van de Champions League tegen Dinamo Kiev koos Ten Hag voor Donny van de Beek in plaats van Labyad.

Zakaria Labyad viert namens FC Utrecht een treffer tegen Ajax met coach Erik ten Hag Pro Shots

Komt het nog goed met Zakaria Labyad in Amsterdam? "Het is een speler die weet wat hij wil, met een duidelijke eigen mening, een prima jongen om mee te werken en een goede voetballer", stelt Pim Verbeek, die van 2010 tot 2014 voor de Marokkaanse bond werkte en als bondscoach met Labyad deelnam aan de Olympische Spelen van 2012.

"Maar het is simpel: er kunnen er maar elf spelen. De concurrentie bij Ajax is met Neres en Dusan Tadic natuurlijk heel groot. Labyad zal er misschien niet op gerekend hebben dat Tadic nog zou komen. Maar hij zal niet opgeven en zijn kans grijpen, zo ken ik hem."

Smaakmaker bij Utrecht

De stap van Utrecht naar Amsterdam was een logische, meent Verbeek, tegenwoordig bondscoach van Oman. Volgens journalist René van den Berg van RTV Utrecht, die FC Utrecht op de voet volgt, was Labyad vorig seizoen de smaakmaker en de leider van Utrecht.

"Bij FC Utrecht was hij op eerherstel uit, na slechte periodes bij Sporting Portugal en PSV. Hij heeft de criticasters de mond kunnen snoeren. Utrecht was op een gegeven moment afhankelijk van de grillen van Labyad", aldus Van den Berg.

Toch heeft hij de verwachtingen - tot nu toe, het seizoen is nog jong - bij Ajax niet waar kunnen maken. "Het feit dat hij Ten Hag is gevolgd en hoe hij bij Ajax is geïntroduceerd, is ook zijn nadeel", zegt Van den Berg. "Hij wordt een beetje gezien als het kindje, het vriendje van de trainer, heb ik begrepen. Dat heeft hem niet goed gedaan, want op basis van zijn kwaliteiten kan hij prima mee bij Ajax."

Volgens Verbeek doet het feit dat Labyad een pupil van Ten Hag zou zijn, niet ter zake. "Ik heb dat ook gehoord, dat dat weerstand zou oproepen. Maar dat heeft geen invloed. Ten Hag heeft hem meegemaakt én beter gemaakt. Labyad moet gewoon geduld hebben, zijn tijd komt nog wel."

Zakaria Labyad mag invallen tegen VVV ANP

Trainer Ten Hag liet zich afgelopen week wel kritisch uit over de aanwinst van Utrecht. "Hij heeft even nodig om zich aan te passen en moet nog wel een tandje bijzetten", zei de Ajax-coach. Volgens Ten Hag moet Labyad overtuigender spelen en meer initiatief tonen.

"Dat heeft Ten Hag gedaan om hem te prikkelen, denk ik", meent Utrecht-watcher Van den Berg. "En een geprikkelde Labyad kan twintig procent extra geven."

De toekomst van Labyad

Toch is Van den Berg niet heel positief over de nabije toekomst van Labyad in Amsterdam. "Ten Hag lijkt zijn keuze wel gemaakt te hebben, door Van de Beek op te stellen tegen Dinamo Kiev als vervanger van Neres. Op de plek die eigenlijk voor Labyad is. Dat zegt wel voldoende."

Verbeek heeft wel vertrouwen in een goede afloop voor Labyad. "Maar het kan snel gaan in het voetbal. Kijk naar Sofyan Amrabat, die is met veel bombarie binnengehaald bij Feyenoord en gaat nu alweer weg omdat hij niet tevreden is met zijn plek."

"De beste jaren van Labyad moeten nog komen", vervolgt Verbeek. "De vraag is hoe lang hij het zal accepteren als hij op de bank zit. Het is aan de trainer om hem het gevoel te geven dat zijn tijd nog zal komen."

Pim Verbeek als coach van het Marokkaanse elftal tijdens de Olympische Spelen in Londen AFP

STER reclame