NOS NieuwsAangepast

Omzet speed- en xtc-handel hoger dan die van Albert Heijn

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Criminelen hebben vorig jaar in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine geproduceerd. En de overheid verzuimt deze lucratieve criminele handel effectief te bestrijden. Dat staat in een onderzoek van de Politieacademie dat vandaag is gepubliceerd.

Het onderzoek naar de productie en aanpak van synthetische drugs is uitgevoerd onder leiding van hoogleraar Pieter Tops van de universiteit van Tilburg. Het is voor het eerst dat de omvang van de productie en verkoop uitgebreid is doorgerekend.

Omzet nog hoger

Het bedrag van 18,9 miljard is volgens het rapport nog een voorzichtige schatting, gebaseerd op straatprijzen in binnen- en buitenland. "Hoogstwaarschijnlijk ligt de werkelijke omzet beduidend hoger", schrijven de onderzoekers.

Zij vermoeden dat een groot deel van de miljarden in de zakken verdwijnt van Nederlandse drugscriminelen. De omzet van Nederlandse producenten en handelaren wordt geschat op minimaal 3 tot 5 miljard.

Hoeveel winst ze precies maken, is onduidelijk. Naar schatting verdienden alleen de producenten al ruim 600 miljoen euro; handelaren maakten nog meer winst. Vermoedelijk strijken tussenhandelaren en straatdealers in andere landen het meeste geld op, omdat het grootste deel van de Nederlandse pillen en poeders in het buitenland wordt verkocht.

Hoewel Nederland de onbetwiste marktleider is op het gebied van synthetische drugs en criminelen daar goud geld aan verdienen, treedt de overheid volgens het onderzoek nauwelijks op. Het beschermen van de volksgezondheid, economie of diplomatieke relaties is belangrijker dan de aanpak van drugshandel, constateren de onderzoekers.

De politie is niet in staat de xtc- en amfetaminehandel effectief te bestrijden. Er zijn te weinig rechercheurs die onderzoek doen, waardoor de pakkans laag is. Vooral de 'grote jongens' ontspringen vaak de dans. Bovendien zijn de straffen voor drugshandel in Nederland relatief laag.

Ook al worden aan de lopende band drugslabs opgerold en zijn er een aantal grote acties geweest tegen de handel in synthetische drugs, "de algemene indruk blijft dat opsporingsinstanties hooguit een deuk kunnen slaan in een almaar grotere boterberg". De informatiepositie over drugscriminelen is belabberd, de aanpak versnipperd en overheidsdiensten delen te weinig gegevens met elkaar.

Ligging en infrastructuur

Volgens de onderzoekers beseft de Nederlandse regering onvoldoende dat ons land het ideale vestigingsklimaat biedt aan criminelen. "De ligging en infrastructuur zijn gunstig voor internationale ondernemers in legale en illegale branches."

De onderzoekers noemen China een "mega-facilitator" voor de xtc- en amfetamineproductie in Nederland. Veel grondstoffen, chemicaliën en ketels die nodig zijn om de drugs te maken, komen uit China. Toch wordt weinig druk uitgeoefend door de Nederlandse overheid om daar iets aan te doen.

Volgens de onderzoekers wordt het gevaar van de drugsindustrie in Nederland onderschat. De laatste jaren wordt de xtc-wereld gewelddadiger, zitten drugslabs verstopt in woonwijken en neemt het aantal afvaldumpingen toe. "De brede aanpak ervan zou een topprioriteit moeten zijn voor de Nederlandse regering", aldus het rapport.

NOS op 3 dook onlangs in de wereld van de pillen en de pep. Bekijk in deze video hoe de zoektocht voert langs lege vaten, drugslabs en (ex-)criminelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl