Stephen Biegun (links) en Mike Pompeo
NOS Nieuws

Gesprekken VS en Noord-Korea over denuclearisatie uitgesteld

President Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Pompeo opgedragen zijn bezoek aan Noord-Korea uit te stellen. Trump vindt dat er niet genoeg vooruitgang is geboekt bij de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

Pompeo zei gisteren dat hij volgende week naar Noord-Korea wilde reizen om verder te onderhandelen over de ontmanteling van het kernprogramma van het Aziatische land. Ook benoemde hij zakenman Stephen Biegun als afgevaardigde. Biegun zou hem op zijn reis vergezellen.

Die reis komt er voorlopig niet, meldt Trump op Twitter. Volgens de president komt dat mede door het handelsconflict met China. Vanwege de Amerikaanse tarieven op Chinese producten zou China niet meer zoveel hulp bieden bij de onderhandelingen met Noord-Korea als het eerder deed.

Trump zegt dat Pompeo in de nabije toekomst alsnog een bezoek aan Noord-Korea brengt. "Het meest waarschijnlijk is dat dat gebeurt nadat onze handelsrelatie met China is hersteld."

De Amerikaanse president besluit het bericht met de hartelijke groeten aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. "Ik kijk ernaar uit om hem binnenkort te ontmoeten!"

Kritiek op uitvoerbaarheid

Persbureau AP schrijft dat uit onafhankelijke onderzoeken blijkt dat het Noord-Koreaanse regime zijn nucleaire activiteiten sinds de ontmoeting van Trump en Kim in Singapore juist heeft opgeschroefd.

Experts zijn zeer kritisch over de uitvoerbaarheid van het akkoord dat op de top in juni is gesloten. Een dag na de ontmoeting schreef Trump zelf op Twitter dat hij de problemen in de relatie met Noord-Korea had opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl